Cablemanagement it’s not just about looks

Sinds ik met deze website begonnen ben, ben ik heel wat beter gaan opletten op computers en wat die computers juist mooi maken. Ik lette hier altijd al wel op, maar als je onderwerpen zoekt om over te schrijven let je wat extra goed op. Een van de meest voorkomende commentaren die je ziet als iemand zijn of haar computer laat zien is: werk aan je cablemanagement!
Veel mensen denken dat cablemanagement alleen betekent dat je gesleevede kabels moet gebruiken zodat het er allemaal wat mooier uitziet en wegens financiën zien ze het nut er niet van in.
Dit artikel gaat over cablemanagement, ik zal proberen uit te leggen wat cablemanagement eigenlijk inhoud en wat het nut ervan is.

Waarom Cablemanagement binnen: *

Cablemanagement is in de basis het leiden van je bekabeling, dit kan gaan om de bekabeling in je computer case, maar ook de bekabeling buiten je case kan je zien als een deel cablemanagement.
We beginnen met binnen in de computer case, gezien het hier gewoon het meeste effect op je computer zal hebben.

In een computer vind je altijd heel veel kabels, dikke trossen, losse dunne kabeltjes, allerlei soorten en maten kabels vind je in je computer. De meesten van deze kabels komen bij de voeding vandaan, deze kabels zijn meestal de wat dikkere trossen en het zijn ook degenen die naar bijna elk plekje in je case geleid dienen te worden waar stroom nodig is.
Meestal worden de kabels naar de bestemmingen geleid en dan gaat de pc aan en klaar. Zo denken heel veel computer bouwers zelfs al bouwen ze al jaren computers. Wat diezelfde computer bouwers ook weten is dat als ze een onderdeel willen vervangen dat ze dan een hele wirwar aan kabels aan de kant moeten duwen om erbij te kunnen. Dat en het gegeven dat als je je pc na een poosje eens wilt schoonmaken, ziet dat het juist die kabels zijn waar heel veel stof aan blijft kleven.

Airflow: *

cablemanagement airflowNaast dat het er gewoon opgeruimder uitziet om je cablemanagement op orde te hebben, heeft het ook wat praktischer nut. Zo zullen opgeruimde kabels namelijk niet in de weg komen van de zogeheten “airflow”. Airflow is de manier waarop de lucht in je kast zich beweegt, over het algemeen word koude lucht onderaan de case naar binnen gezogen en boven aan de case eruit geblazen, intussen dus de koude lucht langs elk onderdeel dat gekoeld dient te worden passerend.
Als er nu hele bundels kabels in het midden van de case hangen dan kan die koude lucht dus niet lekker doorstromen wat je koeling van je computer dus ten nadele beïnvloed.
Als je dus een computer bouwt dan is het verstandig erop te letten om kabels zoveel mogelijk uit de weg van deze airflow te houden door de kabels bijvoorbeeld niet voor fans of onderdelen te leiden die gekoeld dienen te worden.

Werk gemak: *

cablemanagement werkgemakAls je een computer hebt waarin de cablemanagement een vergeten zaak is, dan zal je er snel achter komen dat het geen pretje is om er onderhoud op uit te voeren. Onderdelen vervangen en schoonmaken kan een ware ellende worden omdat die kabels door de war en in de knoop zitten en dan nog niet te spreken over hoe ze in de weg zitten van de onderdelen waar je bij moet zijn.
Er is geen enkele manier om lekkerder te kunnen werken dan wanneer alles op zijn plek ligt en je er makkelijk bij kan.
Bij computers is dit precies hetzelfde geval. Als je cablemanagement op orde is kan je elke kabel of onderdeel dat je wilt hebben direct pakken en ermee doen wat je wilt, zonder dat er allerlei andere delen en kabels in de weg hangen.

Ik raad altijd aan om wanneer je je cablemanagement op orde gaat brengen om elke kabel los te verwerken, leid kabel voor kabel door de kast zonder de kabels aan elkaar vast te maken. Zelfs veel van de professionals doen dit niet, maar als je dit leest wil je iets leren dus kan je beter gelijk jezelf iets goed aanleren dan half werk te leveren. Het voordeel van de kabels los door de kast te leiden is dat je die kabel precies zo kan leiden als dat diens lengte toestaat, hierdoor voorkom je dus dat je kabels op een later tijdstip in een bundeltje ergens weg moet stoppen.
Een ander voordeel van deze methode is dat je mocht je een kabel ooit moeten vervangen je niet direct al je kabels hoeft los te halen om die ene te pakken te krijgen.

Stof: *

stof cablemanagementBij slechte of niet aanwezige cablemanagement hangen de meeste kabels midden in de airflow van een computer case, hierdoor ontstaan al snel stof ophopingen op en rond die kabels. De lucht is namelijk vrijwel nooit stofvrij en de koude lucht die de case ingezogen word neemt ook stofdeeltjes mee naar binnen. Deze stofdeeltjes hopen zich vervolgens op op het eerste de beste ding dat in de weg hangt, wat in veel gevallen dus de kabels zijn.
Nu zou je kunnen zeggen dat dat een goed iets is, want des te meer stof er blijft hangen aan de kabels des te minder er in je onderdelen terecht komt.. Dat is een feit en daar heb je helemaal gelijk in, tenminste in het begin.
Na een poosje worden die stof ophopingen zo groot dat ze de airflow zelfs kunnen tegenhouden, als dit gebeurt gebeuren er direct een paar dingen tegelijk: De temperatuur van je onderdelen zal omhoog schieten, en er worden stof ophopingen los geblazen doordat de lucht er toch langs moet om uit de case weg te komen, zodra die hopen los komen zijn ze te zwaar om door de airflow nog uit de case geblazen te worden.
Op dit moment dalen ze dus neer op juist die onderdelen waar je geen stof in wilt hebben.

Door de cablemanagement op orde te brengen leid je de kabels uit de airflow, en verminder je de kans dat stof zich zal hechten aan die kabels, uiteraard zal er altijd wel wat stof aan hechten, maar dit zullen geen grote ophopingen meer worden.
Hierom is het ook verstandig om je kabels achter dingen weg te stoppen.

Cablemanagement binnen: *

Hierboven heb ik je een tal van scenario’s verteld en dingen waar je rekening mee moet houden, en vooral de nadelen van een slechte cablemanagement. Nu is het tijd voor wat positievere informatie.

Hardware Onderdelen: *

Omdat meer en meer fabrikanten het nut van juiste cablemanagement inzien worden meer en meer onderdelen voorzien van cablemanagement mogelijkheden. Vooralsnog zijn het vooral de computer cases die hierin een grote rol spelen.

backbuilt cablemanagementBij modernere cases heb je diverse gaten in de moederbord tray (hierop bevestig je een moederbord als je een computer bouwt)  om je kabels door te leiden. Deze Moederbord trays steken een klein stukje van de buitenkant van de kast zelf af, zodat er een ruimte achter ontstaat waardoor je de kabels geheel buiten het werkende gedeelte van de case kan leiden. De gaten in de trays zijn meestal voorzien van rubberen grommets welke ervoor zorgen dat het geen grote open gaten zijn maar deels afgesloten zijn zodat er geen stof in kan komen.
Op de foto hier rechts zie je zo’n moederbord tray van de achterzijde waarbij de kabels wel weg geleid zijn uit de kast, maar nog niet echt netjes of praktisch weggewerkt zijn.
Een andere maatregel die in modernere cases ten goede van cablemanagement is gedaan is het draaien van de HDD brackets (dit zijn de sloten waar je een harde schijf in plaatst) Doordat deze brackets gedraaid zijn, kan je de harde schijven nu ook aansluiten vanaf de achterzijde waardoor er weer minder kabels het werkende gedeelte van de case in geleid hoeven te worden.
Maar wellicht de mooiste innovaties die case fabrikanten nu bijna standaard inbouwen zijn naast de grommets ook de diverse plekken speciaal gemaakt om kabels aan vast te maken.

modular-vsHetgeen dat de meeste kabels gebruikt is door de jaren heen ook steeds verder aangepast op het gebied van cablemanagement. Waar je voorheen alle kabels vast aan de voeding had, zijn er nu diverse soorten voedingen te krijgen met al een deel cablemanagement ingebouwd. Zo heb je verschillende voedingen die werken met gedeeltelijke cablemanagement waarbij enkel de moederbord stroom kabels nog vast zitten terwijl je de rest optioneel kan plaatsen mocht je ze nodig hebben. Deze zogeheten modulaire voedingen zijn zo gemaakt dat je de kabels er los aan kunt aansluiten als je ze nodig hebt, indien je ze niet nodig hebt hoef je ze niet te gebruiken ook, dat scheelt dus weer kabels in je case!
Er zijn tevens al full modular voedingen te krijgen waarbij alle kabels los aan te sluiten zijn. Dit maakt het ook nog eens makkelijker om voor een wat mooiere gesleevede te gaan in plaats van de standaard kabels. Een ander voordeel is dat je kabels van verschillende lengte kan gebruiken, dus iets langer of korter indien je dit nodig hebt.

2016-05-31-image-25Gezien de fabrikanten van diverse hardware onderdelen allemaal het voordeel er van inzien en ook zien dat het kopende publiek steeds meer aan cablemanagement gaat doen, zijn er fabrikanten die oplossingen proberen te vinden voor hun eigen hardware.
Zo is bijvoorbeeld EVGA voor diens grafische kaarten bezig met een tool die ervoor zorgt dat de stroom kabels van de grafische kaart niet meer bovenop maar achter op de onderkant van de kaart geplaatst kunnen worden.
Hierdoor word er dus voor gezorgd dat er weer minder kabels dwars door de kast geleid hoeven te worden.

Uiteraard lopen de modders een heel stuk voor qua cablemanagement en zullen zij ook degenen zijn die de meeste innovaties zullen doen op dit gebied. Zo word er in de modders gemeenschap namelijk al tijden gebruik gemaakt van cablecombs, deze zorgen ervoor dat kabels netjes op hun plek blijven lopen ten opzichte van elkaar. Dit zorgt voor nette strakke lijnen van kabels in plaats van de loshangende kabels die de meesten van ons in onze computers hebben.
Deze cablecombs worden tegenwoordig ook steeds vaker verkocht bij “gewone” computer winkels, omdat het nut wel degelijk bewezen is.

Gebruikte materialen: *

Om kabels vast te maken zodat je cablemanagement perfect op zijn plaats blijft, zijn er diverse mogelijkheden qua materialen.

tiewrapsVelen gebruiken tie-wraps om hun kabels aan diverse punten in de case vast te maken.
Het nadeel van tie-wraps is dat ze maar 1 keer te gebruiken zijn, indien je ze los wilt halen omdat je bijvoorbeeld een kabel wilt vervangen of juist omdat die kabel toch niet helemaal lekker geleid is moet je hem afknippen en een nieuwe gebruiken.
Het voordeel ervan is echter de stevigheid en duurzaamheid. Een tie-wrap die eenmaal op zijn plek zit zal niet zo snel meer los laten en dus blijft deze keurig op de plek die je hem gegeven hebt.

klittenbandAnderen gebruiken klittenband strips, deze wikkel je om je kabel heen en “plakt” hem vast en je bent klaar.
Nadeel van deze strips is dat ze meestal best breed zijn, hierdoor passen ze niet zomaar overal tussen of in en hierdoor dus best lomp in het gebruik gezien je plekken moet gaan zoeken waar je ze aan vast kan maken.
Voordeel is echter dat je deze klittenband strips zeer makkelijk los haalt en kan hergebruiken. Deze klittenband strips zullen hierdoor dus langer meegaan.

Er zijn ook diverse plastic binders te krijgen die je door middel van een plakkertje op een oppervlak van je case kan plaatsen waarna je de kabels in de uitsteeksels kan vastklemmen.
Nadeel van deze dingen is de plakstrip, over het algemeen kan je ze maar 1 keer gebruiken tenzij je de plakstrip kunt vervangen. Deze plakstrip werkt tevens met een soort lijm die wanneer het warmer word nog wel eens los kan laten. Dan heb je dus tijden besteed aan je cablemanagement enkel om erachter te komen dat na een tijdje die plakstrip los gelaten heeft en je dus bijna opnieuw kan beginnen.
Voordeel is dat je niet afhankelijk bent van vaste punten in je case, je kan ze plaatsen waar je maar wilt.

cellotwistMijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de cellotwist binders. Dit zijn de binders die je meestal om een kabel bundel vind, denk bijvoorbeeld maar eens terug naar toen je voor het laatst een telefoon oplader uit de verpakking haalde, deze binders zijn dus cellotwist binders 😉
Het voordeel van deze binders is dat ze redelijk stug zijn, waardoor ze in de vorm blijven die je ze geeft, ze zullen niet losser of strakker gaan zitten zonder dat jij er zelf iets aan doet. Tevens zijn deze binders net als tie-wraps op de lengte af te knippen die jij wilt hebben, de kern is ijzerdraad dus gebruik wel een stevige schaar..
Nadeel van deze cellotwist binders is dat ze niet zo makkelijk in het gebruik zijn als de bovenstaande methodes, je moet wel een ietsje moeite doen om ze goed te gebruiken.

Welke methode je ook gebruikt, elk is goed, zolang je het op de juiste manier gebruikt.

In het kort: *

Cablemanagement heeft enkel voordelen, het gaat stofvorming tegen en zorgt voor een makkelijkere nettere werk ruimte.
Correcte cablemanagement leid kabels zoveel mogelijk uit het zicht en buiten de airflow om.
Dit word behaalt door gebruik te maken van de opties die moderne hardware verschaft maar ook door een beetje logisch nadenken vanuit jezelf.

Waarom Cablemanagement buiten: *

Bij heel veel mensen die een computer hebben zie je kabels lopen naar van alles en nog wat, zoals kabels naar de stopcontacten, printer, scanner, monitor(en) muis, toetsenbord, koptelefoon, speakerset eventuele usb hubs en kaartlezers. Er zijn tal van apparaten die buiten de computer aangesloten worden en die worden over het algemeen op plekken geplaatst in dezelfde kamer waar er maar ruimte voor is. Dit houd dus in dat die kabels die ervandaan en naartoe leiden ook van overal en nergens vandaan komen.
Dit geld overigens ook voor alle andere kabels in huis, zoals bij de t.v. of voor diverse lampen etc..

Gevaar: *

prevent-danger-kids-2Naast dat losse kabels en verlengdozen hangend ergens achter of onder een kast vandaan er gewoon niet mooi uitziet, kan het ook nog eens gevaarlijk zijn.
Losse kabels zijn namelijk bij uitstek de ideale plaats om langs te lopen lijkt het wel. Je houdt niet voor mogelijk hoe vaak een bezoeker blijft hangen achter een kabel die niet strak weggewerkt is.
Het is tevens een ideaal speeltje voor eventuele huisdieren en kleine kinderen.

Los liggende contact verlengdozen zijn een zelfs nog groter gevaar. Als een contactdoos kortsluiting maakt terwijl deze op je mooie tapijt achter je bureau ligt, dan heb je een best groot probleem.

Er zijn diverse oplossingen te bedenken en te verkrijgen om dit op redelijk makkelijke manieren te voorkomen, zoals bijvoorbeeld kabelgoten voor kabels die een vaste plek hebben.
Je kan zelfs heel creatief worden en dingen gebruiken die bijna iedereen wel in huis heeft zoals je hier onder aan de hand van een paar voorbeelden zult zien.

Orde en Onderhoud: *

Op het moment dat alle kabels op een nette manier weggewerkt zijn is het onderhoud aan deze kabels een stuk makkelijker in het geval dat je eens een kabel moet vervangen of gewoon een vrij stopcontact zoekt. Naast dat alles makkelijker te bereiken is is het dus ook makkelijker schoonmaken, je blijft niet meer hangen met stofzuiger of bezem achter loshangende draden.

Mensen onderschatten al snel hoe stoffig hun huis daadwerkelijk is, als je elke dag of om de paar dagen schoonmaakt zal je huis er vanzelf zeer schoon uitzien. Echter als je naar bijvoorbeeld stopcontact verlengdozen kijkt die los op de grond liggen zie je een heel ander verhaal in de meeste gevallen. Veel mensen zijn bang of huiverig om een stopcontact schoon te maken, een losliggende verlengdoos is dan ook een perfecte vergaarbak voor stof. stof dat zich ophoopt in een stopcontact kan uiteindelijk zorgen voor kortsluiting.
Om deze reden alleen al is het beter om een stopcontact van de vloer af te halen en liefst met de open zijde naar onder op te hangen.

Cablemanagement buiten: *

In het geval van cablemanagement buiten de pc om zijn er gelukkig al heel wat oplossingen te bedenken. Tegenwoordig is het zo dat de meeste bureaus die je kan kopen wel een bepaalde vorm van cablemanagement oplossing ingebouwd heeft. Is dit niet het geval zijn er nog tal van losse oplossingen te verkrijgen die dit alsnog op makkelijker wijze kunnen verzorgen.

Conclusie: *

Wat je ook kiest of doet, cablemanagement binnen of buiten je computer gaat niet enkel om het uiterlijk. Dat het geheel er mooier uitziet als het goed gedaan word is alleen maar een mooie bijkomstigheid. Het kost je even wat tijd om alles echt goed te doen, maar dan heb je er alleen nog maar profijt van, dus waarom zou je je cablemanagement niet op orde brengen?

Tot slot nog een paar gewoon mooie foto’s van hoe het goed gedaan is.

Comment via Facebook

Geef een reactie