Casemodding: it’s not just a man’s game

Zoals jullie nu zo onderhand wel weten ben ik nieuw in het schrijven over scratch en casemodding, vooral het contact zoeken met de modders vind ik zelfs nu nog best lastig af en toe.. Ik bedoel maar, je ziet al die mooie builds online staan met duizenden volgers wereldwijd en daar kom ik dan, een newby schrijver die er dan maar even tussendoor komt met wat vragen. Hoewel ik eigenlijk niet veel vragen stel, want ik laat meestal het werk voor zich spreken om de modder te leren kennen. Nadat ik begonnen ben met deze website heb ik eerst gekeken waar ik verwachte de meeste modders wel te vinden, dan kom je dus uit op de verschillende competities van de leveranciers zoals Thermaltake, Coolermaster, BeQuiet en In Win om er maar een paar te noemen.
Na een poosje begon ik mij af te vragen of alle casemodding competitie mannelijk was want, ik kwam geen enkele vrouw tegen op deze manier van zoeken. Dus heb ik een oproepje gedaan op Facebook en Twitter en dankzij Peter L3p Brands kwam ik terecht op de profielen van 2 vrouwelijke modders.

Naarmate ik meer en meer builds op beide profielen voorbij zag komen merkte ik aan mijzelf dat ik het casemodding echt als een “man’s game” zag en dus best wel seksistisch in mijn opvattingen was, ik bedoel maar, casemodding gebruikt vele gereedschappen sommige groter dan andere, sommige technischer dan de rest, en ik kon het gewoon niet in mijn hoofd halen dat er ook dames waren die dit als hobby of werk deden. Daarom bied ik nu direct mijn excuses aan aan elk van de vrouwelijke Modders wereldwijd.

Nu ik met dit artikel bezig ben zie ik steeds meer en meer vrouwelijke modders, vooral door het volgen van de informatiebronnen die ik tot mijn beschikking heb zoals facebook en twitter bijvoorbeeld. Door deze weg te bewandelen kom ik er achter dat in de korte periode dat ik nu schrijf over modders ik echt maar een klein laagje van deze wereld heb gezien en eigenlijk met oogkleppen op heb gekeken naar enkel een paar stukken van de casemodding wereld. Beginnersfout misschien?
Hierom verzoek ik jullie als lezers dan ook om me te wijzen op eventuele dingen die ik fout doe of mis, want hey.. ik ben ook maar een simpel mens!

Ik ga het vandaag eens hebben over de 2 dames waar Peter Brands mij op gewezen heeft.
Namelijk: FAT en Zoyadog , geef toe bij zulke namen denk je ook niet direct aan dames, dus ik ben niet de enige die de fout maakt 🙂


FAT casemoddingFAT is naast bezig te zijn met Casemodding een Edelsmid die de meest prachtige sieraden creëert uit goud, zilver en andere edelmetalen. Als je ooit een sieraad gezien hebt dan weet je gewoon dat je daar heel delicaat voor moet kunnen werken om zo’n sieraad te kunnen verwezenlijken, deze delicate “touch” komt bij FAT Casemodding zeer zeker terug in de mods die ze maakt, van kleine voetstapjes op een custom USB stick, tot de afwerking van de diverse materialen die ze gebruikt voor de afwerkingen in en om de cases waar ze aan werkt. Het meerendeel van de modders trekt met hun casemods de aandacht voor een groot deel weg van de hardware, dit doen ze door middel van watercooling loops, rgb leds, of zelfs gehele custom afschermings vlakken om de hardware achter te verstoppen, FAT vind echter de mogelijkheid om de hardware juist te showen met waarschijnlijk dat oog van de edelsmid: als je het niet mooier kan maken, is het al mooi genoeg.
Rinzler casemoddingHaar Rinzler scratchmod staat op plaatsje 21 in de Forbes top 30 van 2015 tussen namen als Ali Abbas, L3p, Daniel Bolognesi en tal van andere van de werelds top modders. En deze plaats is meer dan verdiend, de hoeveelheid detail dat er in die case is gegaan in acryl bewerking alleen al is immens.
Haar allereerste Casemod “Little scratch” behaalde het tot de top 5 in de computex 2013 competitie en daar liep ze weg met helaas niet de hoofdprijs, maar wel met een nog veel belangrijkere prijs: Viewers Choice! Dit betekent dus dat ongeacht wat de vak jury ervan vond, het publiek haar Mod het beste vond. Sindsdien heeft FAT redelijk wat veranderingen ondergaan, van het overschakelen van Nederlands naar Engels in haar buildlogs en Youtube vids, om haar publiek tevreden te stellen, tot het omgaan met de bekendheid die ze nu geniet.
Ik ben geen expert en geen professionele reviewer, maar ik weet zeker dat we nog veel meer moois van FAT tegemoet kunnen zien in de (nabije) toekomst.

pixel casemoddingHo Stop, wacht!!! voor ik dit deel van dit artikel afsluit en doorga over Zoyadog, is er nog een dingetje waar ik het gewoon over MOET hebben..

PIXEL! de Kleinste grote Criticus ooit die elk van FAT’s mods met zeer kritisch oog beoordeelt. Deze criticus geniet bijna evenveel aandacht als FAT zelf en ik heb zelfs in alle comments en likes etc een ware fanbase van Pixel kunnen ontdekken. Deze kleine gevederde vriend geniet het voorrecht al FATs mods als eerste te zien, vandaar dat je Pixel best wel vaak voorbij ziet komen in de verscheidene buildlogs en videos 🙂 Keep it Clean Pixel!


Zoyadog de tweede dame waar ik het in dit artikel over zal hebben, bespreek ik niet om een specifieke reden pas als tweede, beide dames zijn toppers in de casemodding wereld maar ik kan ze moeilijk allebei als eerste plaatsen in dit artikel.

Zoyadog casemoddingNaast haar duidelijke muziek keuze staat deze “Party-girl” zeker haar mannetje in de casemodding wereld. Haar Odyssey casemod staat op plaatsje 18 in de Forbes top 30 van 2015 en is tweede geworden in de Birdie Casemod competitie. En dat zijn niet de enige eervolle benoemingen die deze ene casemod heeft ontvangen, zodra je deze casemod ziet zie je ook direct wel waarom, het gebruik van metalen watercoolings buizen in combinatie met het minimale gebruik van verlichting zorgt voor een extreem strakke case.
Zoyadog was een van de genodigden bij de Mod PC Expo 2015 in Japan, uitgenodigd door Fractal Design wegens het talent dat zij bezit en deelt met de wereld. odyssyHoewel Zoyadog een relatieve nieuwkomer is in de casemodding wereld bijt ze goed hard van zich af en doet absoluut niet onder voor de competitie. Van het experimenteren met onderdelen en sleeving tot het in de gaten houden en leren van andere modders, Zoyadog is een blijvertje in deze wereld.
Voordat ze doorbrak met het casemodden was ze al redelijk beroemd, maar dan in de streaming wereld van League of Legends en CS:GO, met een ruime fanbase die haar miste zodra ze zich toelegde op het casemodding zag je diverse honderden roepen om haar terugkeer naar het streamen. Dit geeft je een klein inzicht in haar persoonlijkheid want mensen volgen en missen je niet zomaar. Naast het ondersteund worden door haar fans, zie je dat Zoyadog ook duidelijk zelf fan is van modders, dit zie je terug in de positieve comments en shares die ze geeft als ze een mooie mod voorbij ziet komen.

Helaas spreek ik geen Zweeds dus kan ik niet al teveel van haar verleden en persoonlijkheid ontcijferen, dus wellicht komt er op later tijdstip nog wel een update bij met wat meer informatie over deze geweldige modder.

Comment via Facebook

Geef een reactie