Coolermaster, Time passes by so fast

Computer trends komen en gaan, zoals op dit moment de RGB gekte heeft toegeslagen, zijn er diverse trends die in voorgaande jaren voorbij kwamen. Het is aan computer hardware fabrikanten om deze trends voor te blijven, bij te houden, of zelfs te creeeren.
Dit artikel gaat over een van deze bedrijven: Coolermaster.

Content: *

1992 *

In 1992 werd een bedrijf opgericht waarvan het hoofdproduct Heatsinks waren voor CPU’s, dit bedrijf heette Oryx. Tegenwoordig heeft niemand meer van Oryx gehoord gezien de naam van het bedrijf later Coolermaster werd. Een jaar later in 1993 werd de eerste CPU heatsink (voor een socket 7 CPU) verzonden naar diverse retailers over de gehele wereld.

atc 100 248x300 - Coolermaster, Time passes by so fast1999 *

De eerste volledig aluminium case van Coolermaster werd geintroduceerd in 1999, dit was de ATC-100. Door deze shift in bouwmateriaal werd er afgestapt van de saaie beige plastic cases die tot dan toe nog steeds de standaard waren. Een ander leuk feitje bij deze case was dat dit ook de eerste case was waarbij de moederbord tray geheel verwijderbaar was.

2000 *

Een revolutie in cooling kwam in 2000 toen Coolermaster de CH5-5K11 uitbracht, een CPU cooler die gebruik maakte van zogeheten heatpipes. Heatpipes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de computer hardware wereld, gezien ze nu in nagenoeg elk onderdeel dat cooling nodig heeft wel gebruikt worden.
ch5 5k11 - Coolermaster, Time passes by so fast

2001 *

hcc 002 - Coolermaster, Time passes by so fastDe industrie heeft nooit stil gestaan, maar als je stopt met zoeken naar verbeteringen dan ben je als bedrijf je toekomst niet zeker. In 2001 bracht Coolermaster met de HCC-002 ’s werelds eerste koperen heatsink uit. Koper geleid hitte een heel stuk beter dan andere materialen, wat dus leidde tot een zeer grote verbetering in de cooling performance. Deze verbetering was zo immens dat andere bedrijven snel het voorbeeld volgden en koper de nieuwe standaard werd.
Een review van de Heatsink is te vinden op FrostyTech.com

Dat Coolermaster kwaliteit leverde was al bekend, ook toen al, echter wilde Coolermaster de kwaliteit nog hoger leggen. Om dit te bereiken openden zij in 2001 hun eerste eigen “in-house” fabriek. In deze fabriek werden CPU en VGA heatpipes en Heatsinks gemaakt. Uiteraard is het grote voordeel van iets zelf maken, dat je het dan ook extreem kan testen om de kwaliteit steeds en steeds hoger te zetten.

2003 *

wavemaster 300x225 - Coolermaster, Time passes by so fastIn 2003, 4 jaar nadat de ATC-100 uitgebracht werd, maakte Coolermaster wederom een grote stap om van de saaie plastic cases af te stappen. De Wave Master werd uitgebracht. De vormgeving van de Wave Master leek een beetje op een facade bij een huis, de voorzijde zeer stylistisch, de achterzijde (het grootste deel van de case) rechthoekig, maar functioneel. Dit zorgde voor de vervulling van een tot dan toe onuitgesproken wens bij veel gebruikers. Namelijk de wens om een computer te hebben waar je trots op kon zijn EN hem kon showen.
In ditzelfde jaar kwam ook de Musketeer uit, eeen fan controller die tevens in analoge stijl de fan voltages, geluidsdruk en temperatuur liet zien.
2003 was ook het jaar dat Coolermaster zich op de nu steeds betaalbaar wordende laptops richtte. De Coolpad kwam uit, hun eerste aluminium cooling stand voor laptops.

2004 *

hyper 6 194x300 - Coolermaster, Time passes by so fastNieuwe technologie kan altijd verbeterd worden, de processen om het te maken, te gebruiken en materialen die gebruikt worden zullen altijd voor verbetering openstaan. Gezien een nieuwe stap altijd maar een begin is van een langere reis.
In 2004 liet Coolermaster dit dan ook zien, door als eerste een heatsink te maken die gebruik maakte van 6 heatpipes. Tegenwoordig klinkt dit niet zo heel geweldig, maar de hoeveelheid kunde die ervoor nodig was om dit goed te laten werken was toen nog niet zo standaard. De Hyper 6 was dan ook een grote stap voor de gehele industrie.
Een review van de Hyper 6+ is te vinden op Techwarelabs.com

2004, een jaar waarin de pc wereld al aardig gesettled was, waar heel veel mensen al wel een pc thuis hadden staan. Op de achtergrond van al de voorgaande jaren waren de Modders ook al druk bezig geweest, ook in de wereld van waterkoeling. Coolermaster bracht de Aquagate uit, een productie model waterkoeling die ervoor zorgde dat vele thuis gebruikers nu ook toegang kregen tot wat, tot dan toe, alleen de Modders en enthousiasten konden gebruiken. Deze stap werd gedicteerd door de stijgende wens naar nog betere koeling gezien de hardware ook steeds sterker werd. Het luisteren naar de wensen van de gebruikers maakt een bedrijf niet groot, maar groots!

stacker 300x225 - Coolermaster, Time passes by so fastDe Coolermaster Stacker, de eerste case die 2 PSU’s kon behuizen en daarbij ook nog diverse modulaire attributen liet zien werd ook in 2004 uitgebracht. De gigantische case werd goed onthaald bij vele pc gebruikers wegens de mogelijkheden die de case toeliet. Van de overvloedige ruimte in de case tot het ruimte bieden van ATX maar ook BTX moederborden, deze case bood de enthousiasten voldoende speling om hun dromen uit te laten komen.
Een review van de CM Stacker is te vinden op OCmodshop.com

Het jaar 2004 zorgde tevens voor meer inzicht in stroomverbruik, de Real Power PSU serie werd uitgebracht waar een watt-meter ingebouwd was. Dit gaf gebruikers volledig inzicht in hoeveel stroom er werd verbruikt dus ook indirect of er een betere PSU gebruikt moest gaan worden of niet.

De Centurion 5 was een Case die ook in 2004 geproduceerd werd. Deze case had een voorzijde die volledig gemaakt was van mesh, wat lucht bijna rechtstreeks zonder obstructie de case in liet. Hierdoor was de airflow in de case vele malen beter dan in standaard cases, wat met de steeds sterker (lees: heter) wordende hardware een enorm voordeel opleverde. Een voordeel niet alleen op het gebied van Koeling, maar ook op het gebied van geluids overlast.

De AquaGate uit 2004 werd gebruikt als grondslag voor de Aquagate Mini, ‘swerelds eerste All-In-One watercoling voor een CPU. Een makkelijk te installeren en te gebruiken gesloten loop die tegenwoordig nog steeds als DE standaard gezien word voor AIO’s.

2007 *

2007, het jaar dat Coolermaster de Cosmos uitbracht, met de iconische handsvatten die zelfs vandaag de dag, meer dan 10 jaar later, nog steeds zorgen voor herkenning. De Cosmos serie is recentelijk vernieuwd in een aantal cases waaronder de geweldige c700p. Maar door de jaren heen is de Cosmos serie extreem vaak gebruikt, door de “gewone” gebruiker maar ook door vele Modders. Zonder twijfel kan ik zeggen dat dit een van de meest herkenbare cases is die ooit gemaakt is.
In 2007 bracht Coolermaster ook de CM sphere uit. Een geheel van koper gemaakte ronde koeler. Wereldwijd is deze koeler onthaald op vele design awards.

2008 *

v8 300x200 - Coolermaster, Time passes by so fastDat de computer industrie veel aspecten haalt uit andere gebieden waarin de technologie al is bewezen is bekend, waarom zou je tenslotte het wiel 2x uitvinden? In 2008 bracht Coolermaster de V8 uit, geinspireerd door race wagens was het uiterlijk van deze V8 prachtig te noemen. Maar de prestaties van deze V8 waren niet onderhevig aan het design, de 4 modulaire heatsinks op deze cooler zorgden voor een geweldige performance!
Een review van de Coolermaster V8 vind je op Pugetsystems.com

2008 is echter niet het jaar waarmee Coolermaster bekend werd om de V8 cooler, want in ditzelfde jaar werd ook de HAF serie cases uitgebracht. HAF staat voor High Air Flow, de case was zo ontworpen dat er een geweldige hoeveelheid luchtverplaatsing in de case kon plaatsvinden. Dit werd bereikt door bijna de gehele voor, zij en achterkant enkel bedekt met mesh te laten.

In 2008 werd ook het bedrijf CM Storm opgericht, een dochter onderneming van Coolermaster gericht op de randapparatuur in de gaming wereld. In 2011 kwam CM Storm uit met de CM Storm Trigger, het eerste high end mechanische keyboard dat een overweldigend succes behaalde in de gaming hardware industrie. CM Storm werd later voltallig onderdeel van Coolermaster en werd niet meer gezien als dochterbedrijf, maar als bedrijfstak.

2015 *

In 2015 werd de MasterCase gelanceerd. Een case waarbij geprobeerd werd alles mogelijk te maken wat er maar door de gebruiker gewild werd. Nagenoeg alle onderdelen in de case zijn modulair en kunnen dus verplaatst, verwijderd of aangepast worden. Dit zorgt voor een case die ook op de toekomstige upgrades voorbereid is. Coolermaster heeft met de MasterCase gezorgd voor een enorme influx van nieuwe Modders die nu niet heel veel meer zelf handmatig hoeven aan te passen om een unieke build te maken.

2016 *

2016 was het jaar dat Coolermaster de AIO nogmaals verbeterde door er een dual chamber pomp van te maken. Het gebruik van 2 losse kamers in de pomp zorgen ervoor dat hitte makkelijker wegvloeit en het zorgde tevens voor een langere levensduur van de pomp. Als je het zo leest kan je het zelfs een beetje vergelijken met je eigen hart, alleen bestaat je hart uit 4 kamers.. wie weet wat de toekomst van de Coolermaster AIO legacy nog brengt 😉
De AIO werd in 2016 nogmaals verbeterd door de MasterLiquid Maker 92, deze AIO was een compacte vorm (alles zat letterlijk op en aan elkaar) en kon geroteerd worden van verticaal naar horizontaal zodat je er altijd wel ruimte voor zou hebben.
maker 92 1024x682 - Coolermaster, Time passes by so fastEen review van de Masterliquid Maker 92 vind je op Modders-inc.com

2018 *

Het is nu 2018..
Inmiddels heeft Coolermaster een zeer uitgebreid aanbod aan verschillende cases, koelers, powersupplies en randapparatuur. Er word continue gestreefd naar verbeteringen en innovaties. Coolermaster als merk profileert zich nog steeds als een van de toonaangevende merken in de computer wereld. En naar mijn persoonlijke mening, hebben ze de faam en roem 100% verdiend.

Kijk ook eens naar de Artikelen die wij over coolermaster en diens producten hebben geschreven.
Archieven

Comment via Facebook

Geef een reactie