Define Dark by Ruben van Leusden

De meeste computers die je op deze website voorbij ziet komen, zijn gemaakt door al zeer bekende namen in de Modders wereld. Dit zijn meestal de computers die voorbij komen scrollen als ik aan het zoeken ben naar een build om over te schrijven. Soms echter komt er ook een build voorbij die van een voor mij nagenoeg onbekende Modder is, zo ook deze Define Dark die gemaakt is door Ruben van Leusden.

Content: *

Deze Define Dark kwam ik tegen in de EKWB International fan page groep op Facebook, alle logo’s in deze build zijn dan ook van EKWB. Hoewel als je goed zoekt je ook het MSI logo nog wel kunt vinden.
Het mooie aan builds die niet voor een competitie zijn en niet gesponsord worden is altijd dat er geen grote logo’s te zien zijn die door de sponsor nagenoeg verplicht worden. Dat maakt het ook altijd een stukje mooier om naar een build als deze te kijken, een persoonlijke build voor Ruben zelf, dus hij zal er mee moeten leven en er elke dag naar kijken, ik kan me voorstellen dat je dan geen reclame zuil wilt hebben.

Hetgeen me het eerst aantrok in deze build was de strakke loop, geen onnodige bochten, fittingen of andere frutsels, geen onnatuurlijke kleuren vloeistof. Een zeer strakke loop die in zijn eenvoud juist een stille schoonheid laat zien.
Naarmate ik verder keek vielen meer en meer dingen mij op in deze build die mij goed bevallen.
Het generale kleurschema bijvoorbeeld, diverse tinten grijs en zwart die in perfecte harmonie de chromen loop en gpu backplate op de voorgrond zetten. Het feit dat je niet afgeleid word door felle kleuren van rgb verlichting, zoals bij vele builds nu standaard lijkt, zorgt er juist voor dat deze build zo mooi overkomt.

Gezien de loop geen onnodige lengte in beslag neemt, was er enkel een klein reservoir nodig, dat echter wel een zeer prominente plaats in de case inneemt.
Waar normaal in deze Define Fractal S case de drive bays geplaatst zijn, is nu het reservoir gemount.

De loop word echter niet gekoeld door iets vergelijkbaar kleins, maar er is ruimte gemaakt voor een reusachtige 420mm radiator in de bovenzijde van de case. Deze radiator neemt de gehele bovenzijde van voor tot achter in beslag en word gekoeld door een drietal 140mm fans. Hoewel deze radiator zo op papier gigantisch lijkt, zie je er bijna in zijn geheel niets van. Ook dit mooie wegwerken van grote onderdelen is wat mij aantrok in deze Define Dark.

Mochten er nog drives aanwezig zijn, zijn deze ongetwijfeld verplaatst naar achter de motherboard tray, waar in deze case al standaard de SSD mounts geplaatst zijn. De Define Dark heeft tevens een geinstalleerde M.2 met EKWB heatsink, maar voor een persoonlijke build lijkt dat me toch iets te weinig opslag, dus ik vermoed dat er wel meer schijven verstopt zijn. De summiere specs lijst bewijst mijn vermoeden dan ook, naast de 960 Evo M.2 van Samsung, zijn er tevens 2 850 Evo SSD’s van Samsung ergens in deze build geplaatst.

De moederbord tray is overigens ook niet meer wat het was, Ruben heeft voor de Define Dark de standaard tray weggegooid en vervangen voor een geheel custom tray gemaakt uit 3mm dik alluminium. Deze aanpassing zorgt naast het mooie uiterlijk ook voor een nog diepere duik in het strakke doordat alle gaten en aansluitingen die niet nodig bleken nu geheel niet aanwezig zijn.

De ram modules in deze case hebben wel een beetje weg van corsairs dominator serie, echter vind ik in deze Define Dark het rechte van de gekozen heatsinks toch beter passen. Een totaal van acht modules die de Cpu waterblock flankeren in zeer strakke rechte lijnen zorgt voor een zeer tijdloze ervaring.

Gezien ik altijd mijn mening op schrijf, zijn er altijd minpuntjes te vinden in builds.
In deze build zijn er twee kleine dingetjes die ik toch heel graag anders had gezien, maar zoals altijd vallen die dingetjes pas op als je er langdurig naar kijkt of als je er op gewezen word.
Wil je dus je onschuldige blik op deze build behouden, lees dan niet verder.

De buis die van de top van het reservoir naar de radiator loopt lijkt iets scheef te lopen, het lijkt me een easy fix door een iets langere fitting of een spacer te plaatsen.
Graag had ik ook in de kabels die naar de GPU lopen hetzelfde drie-kleuren schema gezien als in de atx stroom kabels, dit zou de kabels geheel gelijkwaardig maken en ze samen een maken in de case.
Doordat er zoveel aandacht aan detail in de rest van de build is gestoken zijn deze twee kleine minpuntjes juist hetgeen dat mij het meest zou gaan storen na verloop van tijd. Maar zoals gezegd, dit is mijn mening, de jouwe hoeft niet hetzelfde te zijn.

Foto’s: *

Specs: *

Intel 6800k
MSI X99A Gaming Pro Carbon
32 GB Crucial DDR4 @ 3000mhz
EVGA GTX 1080 Ti FTW3
Samsung 960 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB x 2
Seasonic Prime Titanium 650

Cooled by EKWB blocks, pump and reservoir, Barrow fittings, HWLabs radiator.

Links: *

EKWB – Website
EKWB – Facebook
Samsung – Website
Samsung – Facebook

Comment via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *