Firstlook Festival 2016 mijn ervaring.

Firstlook festival is het evenement van het jaar voor de Gamers en Hardware fanaten van de Benelux. Al een aantal jaar word dit festival elk jaar gehouden en tot nu toe word het ook elk jaar weer groter en groter. Naast de nieuwste games en hardware is er nog veel meer te vinden op Firstlook zoals Comics, Cosplay en tal van onofficiele meet-n-greetz.

2016 was het eerste jaar dat ik zelf ook aanwezig was en terugblikkend heb ik het best goed naar mijn zin gehad. 🙂

Content: *

Voor ik echt inga op mijn belevingen op het Firstlook festival moet ik jullie eerst vertellen over het type persoon dat ikzelf ben, anders zullen er dingen zijn die jullie wellicht niet hetzelfde ervaren of zelfs kunnen begrijpen wat ik bedoel als ik bepaalde dingen omschrijf.
De meesten van jullie weten dat ik redelijk onzeker kan zijn als ik voor het eerst contact leg met mensen in het geval dat ik hun toestemmingen nodig heb voor een artikel dat ik schrijf of iets dergelijks, dit is in face-to-face contact vele malen erger. Het duurt een tijdje voor ik zover ben dat ik een gesprek initieer of gaande hou, dit heeft te maken met het gegeven dat ik mij over het algemeen aanpas aan degenen om mij heen en het duurt een poosje voor ik diegenen voldoende ken en doorheb voor ik dat kan. Vandaar ook dat ik mij meestal focus op de bekendere gezichten en mensen die ik al eerder gesproken heb.
Als het druk is om mij heen met veel beweging en geluid, dan komt het zelfs voor dat ik mij totaal niet kan focussen en dat creëert een chaos in mijn hoofd waar ik absoluut niet tegen kan. In veel van deze situaties kan ik op 2 manieren reageren:
1, ik focus mij intens op 1 ding en sluit al het andere buiten om een soort tunnelvisie te creëren zodat het wat rustiger in mijn hoofd word.
2, ik sluit mij volledig af en reageer nergens meer op, in dit soort gevallen beweeg ik mij voort als soort zombie tot ik iets opmerk dat mijn aandacht echt trekt.

Firstlook zaterdag was uitverkocht en dit was precies de dag dat ik gekozen had om te gaan, dus het was druk.. ERG druk..

Bij aankomst rond half elf stond er al een lange dikke rij voor de entree poortjes in de Jaarbeurs in Utrecht. Gezien ik alleen was werd het “stap stap stilstaan” van deze rij uitgerekt tot een eeuwigdurende kwelling in mijn ervaring. Het leek uren te duren voor ik binnen was en eindelijk mijn blaas kon legen (ik moest best wel nodig) maar het bleek echter maar 45 minuten geduurd te hebben. De rij op zich stond vol met een redelijk jong uitziend publiek en waren er ook al redelijk wat camera’s en microfoons die langs de rij op en neer liepen om een impressie shot te maken van het geheel. Zelf heb ik wat foto’s gemaakt van de rij vanaf mijn plekje, want ik wilde niet het risico lopen weer opnieuw achteraan te moeten sluiten.

Bij binnenkomst op vertoon van de tickets kregen we een bandje om onze pols gesjord en werden we los gelaten in de enorme hallen waarin het Firstlook festival gehouden werd.
Het eerste waar ik langsliep op hoog tempo was de main stage waar diverse activiteiten zoals goodie hunts en player versus player op groot scherm gehouden zouden worden. Ik liep op hoog tempo gezien ik op dat moment nog op zoek was naar de eerste de beste toilet..
Nadat ik het toilet bezoek beëindigd had (en ja, keurig de handjes gewassen) sloeg de chaos toe, het was pas op dit moment dat ik merkte hoe druk het daadwerkelijk was en hoeveel rumoerigheid en herrie er om mij heen aanwezig was. Dit was een klein paniek momentje voor me, niet alleen vanwege de drukte maar ook omdat ik er alleen was en dus niemand had om mee te praten en dus op te focussen. Dus liep ik al snel weer richting de uitgang, je moest namelijk weer door die poortjes om naar buiten te gaan waar je mocht roken en ik was best wel toe aan een sigaret,..

Na even tot rust gekomen met een sigaret, ging ik weer terug de chaos in met als voornemen dat ik nu een complete ronde zou lopen en kijken wat er zoal te doen was voor ik weer zou toegeven aan de nood om te vluchten.
Het eerste wat ik mij herinner is het wandelen door de Asus booth alwaar ik het eerste zag dat mijn aandacht trok: de L3P Tou. Na een geschuifel om dichter bij te komen kon ik uiteindelijk deze mooie Mod van Peter Brands eens in het echt zien, het is 1 ding om foto’s en video’s te zien en er eventueel over te schrijven, maar het is een compleet andere ervaring om zo’n Mod echt voor je ogen te hebben. Allereerst mijn verontschuldigingen voor het ontbreken van foto’s, de Mod was gewoon nagenoeg niet te fotograferen en ik ben al niet zo’n beste fotograaf.. De L3P Tou is gewoon te mooi om te bevatten, vooral met de duwende chaos om je heen van de duizenden anderen om je heen. Op het moment dat ik iets verder geschuifeld was zag ik ook Peter Brands zelf staan tussen de vele fans om hem heen, zelfs het vele contact via Facebook dat ik met hem heb gehad was kennelijk niet voldoende om me klaar te stomen om hem aan te spreken want voor ik het wist stond ik aan de andere kant van het gangpad bij de Ubisoft booth..

Ubisoft had groots uitgepakt, een gigantisch verhoogd podium met diverse monitoren eronder waar al tal van mensen op zaten te gamen. Een DJ midden op het podium stond keihard muziek te draaien en had diverse leuke jongedames op zijn podium die aan dansen waren met de nieuwste versie van JustDance zeer origineel genaamd Justdance 2017. Verdere speelbare games waren For Honor, Steep, South Park: The Fractured But Whole en Eagle Flight. Deze games kon je spelen op de diverse monitoren die onder het podium waren aangebracht als je het geluk had toevallig een leeg plekje te vinden op een van de banken die erom heen stonden.

Op dit moment viel mij een grote zwart/groene bus op die bijna in het midden van de hal geparkeerd stond. Dit was de Razer Bus, van buitenaf kon je enkel zien dat het ging om razer maar gezien alles geblindeerd was kon je niet zien wat er binnen gebeurde. De enorme rij die er stond voor de ingang van deze bus zorgde ervoor dat ik snel weer verder liep zonder achteraan te sluiten.

Op dit moment had ik denk ik misschien 10% van alles gezien en de chaos zorgde er al voor dat ik weer wilde vluchten, het langzame geschuifel van de massa mensen die zeer toevallig kennelijk allemaal in groepen precies voor mijn neus stil gingen staan midden in het pad om gezellig met elkaar te gaan kletsen zorgde ervoor dat mijn vluchtwegen afgesloten bleven. Paniek en chaos kwamen in mij op en ik merkte dat ik mijn gedachtes hardop aan het snauwen was: “gaat aan de kant man, waarom moet jij nou perse voor mij lopen? waarom kan je niet gewoon langs de zijkant stil gaan staan in plaats van in het midden van het pad? ” gelukkig stond de muziek hard en heeft denk ik niemand mij gehoord, anders had het nog wel eens een vervroegd eind van het festival voor mij kunnen betekenen..

Midden in mijn vlucht naar de uitgang zag ik een oase, de felle witte verlichting van het logo trok mij aan, ik wist dat ik daar dingen zou zien die mij konden helpen focussen en dat er ook wat bekende gezichten aanwezig zouden zijn onder die kalmerende ster in de lucht..
Het was hier dat ik ze tegenkwam, degenen die mij gedurende de dag konden helpen rustig te blijven, zelfs al deden ze dit niet bewust. Femke, Tenzin en Mike stonden in deze CoolerMaster stand live te modden en het was hier dat ik uiteindelijk de controle over mijn eigen hoofd terug kreeg. Na even snel Hoi tegen Tenzin en Femke gezegd te hebben ben ik op een plekje gaan staan vanwaar ik Mike aan het werk kon zien met de Portal Mod die hij op dit Firstlook festival aan het maken was. Ik had Mike, Femke en Tenzin alle drie al eerder ontmoet op andere evenementen en dus was dit voor mij een wat bekender en vertrouwder gevoel. Het duurde dan ook niet erg lang voor ik klaar was om verder te kijken in de stand van Coolermaster. Achter mij zat een of andere onverlaat enorm te schreeuwen in een microfoon tegen zijn beeldscherm, dit bleek Mssh_NL (Tim) te zijn een bekende game streamer die op dit festival Live aan het streamen was terwijl hij samen met diverse voorbijgangers het spel Rocket league speelde. Naarmate ik langer toekeek begon ik hem nog best grappig te vinden dus ook het lawaai dat hij maakte viel weg en hielp me zelfs rustig te blijven. Wat er ook achter mij stond was een Case Mod waarvan ik tot dan toe alleen een paar niets onthullende foto’s gezien had. Een Coolermaster MasterCase Maker 5, gemod door Tim Warning! Wederom mijn verontschuldigingen, ook deze Case Mod was maar moeilijk op de foto te zetten. De behuizing gemaakt van spiegel plexiglas zorgde ervoor dat welke foto ik ook nam of overbelicht of mijzelf liet zien en dus heb ik alleen maar genoten van het vakwerk dat Tim in deze Casemod laat zien. Tim Warning zelf was tevens aanwezig in de CoolerMaster Oase, maar met hem had ik zelfs nog minder contact gehad als met Peter Brands en dus vermeed ik hem een beetje.Terwijl ik een poosje bij Mike aan het kijken was waren er diverse CoolerMaster medewerkers die mij een beetje scheef aan begonnen te kijken, alsof ik op een plek stond waar niemand mocht komen ofzo, maar uiteindelijk is er niemand geweest die me kwam wegjagen dus ik bleef gewoon staan 🙂 Deze zelfde medewerkers bleven ook elke keer weer wanneer ik weer terug was in de Oase mij in de gaten houden dit begon ik op gegeven moment zelfs wel komisch te vinden.
Op gegeven moment kwam er een andere CoolerMaster medewerker op mij af en sprak Mike en mij beiden aan en er volgde een best informatief gesprek welke vast wel ergens in mijn hoofd geheel opgeslagen is, maar ik op dit moment niet meer geheel kan herinneren. Dit gesprek was met Pim van der Linde, van hem kreeg ik een leuke CoolerMaster tas met wat zeer bruikbare goodies erin (anti-statische armbandjes, klittenband kabelbinders en een CM T-shirt) Het was een eer om te horen dat Pim al bekend was met allerleidesign.nl en diverse artikelen die ik al geschreven heb in de korte tijd dat we nu bestaan, dit overkomt me niet vaak dat mensen mijn werk kennen dus hier werd ik een beetje verlegen van.. Dus greep ik ook zo’n beetje de eerste kans die ik kreeg om deze Oase tijdelijk te verlaten en weer een poging te wagen Firstlook te verkennen.

Ik kwam uiteindelijk terecht bij het Cosplay podium, alwaar gedurende de dag diverse cosplayers op de foto gezet konden worden met een Anime achtergrond. Hier kwam ik Alex Klein tegen (bekend van ASNGaming.net en als Moderator van het MSI Nederlandse Forum) ik had nog een prijsje tegoed dus sprak ik hem even aan 🙂 althans zo zal het overgkomen zijn, want in werkelijkheid was ik het gedrang alweer zat aan het worden en had ik even iets nodig om me aan vast te klampen. Na een leuk geschreeuwd gesprek (we stonden bijna naast de Ubisoft stand met die luidruchtige DJ) ben ik verder gaan wandelen door de hallen, op dit moment begon ik te wennen aan de rumoer en herrie en de chaos bleef laag in mijn achterhoofd aanwezig.
Na een periode van rondwandelen (en een tas+poster bij de gamemania stand gescored te hebben) vond ik mijzelf weer terug in de Asus stand tegenover Peter Brands en besloot Hallo te zeggen. Gezien hij kennelijk voor velen herkenbaar is waren er diverse mensen die een gesprek met hem wilden aanknopen dus bleef mijn gesprek met hem beperkt tot een hallo, en “ja ik herken je van de foto op facebook” alvorens ik weer rustig de CoolerMaster stand inkroop.

In vergelijking met de Chaos en drukte in de rest van de Firstlook hallen was het bij de CoolerMaster stand redelijk rustig, hoewel zij toch een van de activiteiten hadden waarbij ik de meeste drukte had verwacht: Parachute springen in VR. Hierbij werd je in een harnas gehesen waarna het platform onder je voeten vandaan zakte tot je in schijnbare vrije val in VR naar beneden zeilde. Het was best leuk om te zien hoe mensen van de vrije val hun parachute openden en overgingen in een wild schommelende beweging van de langzame daling aan de parachute. Na weer een tijdje bij Mike Petereyns zijn voortgang te kijken, de parachutisten te zien tuimelen, Mssh_NL te zien ragen tegen zijn scherm en de CoolerMaster medewerkers terug aan te staren ben ik weer terug de drukte in gegaan.

Op dit moment besloot ik in de rij voor de Razer bus te gaan staan, want ik was intussen al diverse mensen tegen gekomen met Razer goodies en werd wel nieuwsgierig naar wat er nou in die bus gebeurde..
We hebben uiteindelijk zo lang in die rij gestaan dat ik bang was dat we met sluitingstijd nog in die rij zouden staan. Ik zeg “WE” want dit was na ongeveer een kwartier in die rij te hebben gestaan begon ik best gezellige gesprekken te hebben met diegenen die achter mij stonden, een jongen met zijn moeder die het wachten ook redelijk zat begonnen te worden. De knul vroeg op gegeven moment aan mij of ik wist wat er in die bus gebeurde en zo begonnen de gesprekken die schommelden tussen het lange wachten, welke games we al geprobeerd hadden op het festival en wat voor goodies we gescored hadden tot dan toe. Beleefde jongen, bleef me maar u noemen, waardoor ik me dus weer oud voelde maar ik merkte dat hij dit puur respectvol bedoelde dus zei ik er maar niets van. En ook al was deze jongeheer dan een Playstation gamer toch hoop ik dat hij genoten heeft van het Firstlook festival en er leuke herinneringen aan over gehouden heeft naast het vele wachten in de diverse rijen her en der.

In de Razer bus bleken we een ronde overwatch te mogen spelen gebruik makend van de nieuwste Razer gear (muis toetsenbord en headset) waarna we bij het verlaten van de bus een goodie bag in bezit mochten nemen (bestaande uit een tas en een leuke ketting bestaande uit een oplichtend Razer logo)

Na deze Bus ervaring besloot ik terug te lopen naar de CoolerMaster stand om gedag te zeggen tegen Femke, Tenzin, Mike en ook tegen Tim want het was al een uur voor sluitingstijd en ik wilde niet door de drukte heen hoeven schuifelen om weg te gaan. Ik kwam echter een onverwachte verrassing tegen onderweg naar de stand toe, een vriend wie ik de dag tevoren had verteld over Firstlook had ook besloten nog even langs te komen en foto’s te maken. Dirk Hol van foto persbureau Dirk Hol met zijn camera’s om hem heen hangend liep al schietend door de drukte heen alsof er geen drukte bestond. Na een aantal foto’s van de zeer leuk aangeklede mediamarkt dames gemaakt te hebben zijn we samen doorgelopen naar de CoolerMaster stand om een paar foto’s te maken van de Modders die daar aan het werk waren.
Gezien Peter er toen ook bijkwam is hij ook in een CoolerMaster shirt gehesen zodat ook hij in de stand op de foto kon zodat we alle aanwezige Top modders op 1 foto konden krijgen. En nadat ik overgehaald was om er midden in te gaan staan mocht ik uiteindelijk ook met deze mensen op de foto. Ik moet Dirk nu ook gelijk geven, dat zal waarschijnlijk een foto zijn waarvan ik blij zal zijn dat ik die ooit heb mogen maken.
Tijdens deze kleine foto-shoot gaf Tim Warning me nog snel een hand, ik had hem nog verder niet aangesproken of aangekeken dus dit kwam een beetje onverwachts.. en na snel een verzonnen stamelend excuus uitgebracht te hebben dat hij de hele dag zo druk was dat ik me niet voorgesteld heb ontweek ik snel verder contact ( Sorry Sexy Tim, het ligt aan mij, niet aan jou.)

Na nog een korte ronde langs alle stands met Dirk was het uiteindelijk tijd om naar huis te gaan. Nu 2 dagen later heb ik nog last van mijn benen en voeten van het staan, lopen, schuifelen en soms naar voren trappen.. Maar ik ben vooral blij dat ik ben gegaan.

Thank you! *

Mijn dank gaat uit naar diverse mensen die ik tegen ben gekomen op dit Firstlook festival, maar vooral naar:
CoolerMaster, Femke Toele, Tenzin Rongen, Mike Petereyns, Peter Brands, Tim Warning, Alex Klein, Pim van der Linde, en ook naar die knul en zijn moeder in de rij van de Razer bus..

tot slot nog wat foto’s, en voor de laatste keer mijn excuses voor de slechte kwaliteit… ik kan misschien schrijven, maar fotograferen is zeker geen van mijn sterke punten…

Foto’s: *

Comment via Facebook

Geef een reactie