Sleeven van kabels – irritatie meer dan waard

27mrt - door Karel Otten - 0 - Over Custom Builds Hardware

Ik assembleer al jaren computers voor vrienden en familie, je kent het wel, je gaat naar de winkel koopt de onderdelen en een mooie case met raam om die onderdelen een beetje te showen..
Vervolgens zet je het geheel in elkaar, vaak met mooie led fans volgens een kleurenschema (dus niet allemaal andere kleurtjes alsof de case word uitgepuked door de helle-regenboog) en vervolgens kijk je in de kast en het eerste wat je opvalt is: De kabels naar al die mooie led fans, het moederbord en de hdd’s en dvd-speler.. Standaard computer onderdelen hebben kabels in een kleuren combinatie om de functie van die kabel met kleur weer te geven. sleeven 2Dus probeer je die kabels weg te werken langs de zijdes, onderkant bovenkant en achterkant van de case zodat je ze niet ziet right? Juist zo deed (en doe meestal nog) ik het dus ook met de gedachte wat je niet ziet kan je ook niet afkraken. Totdat je met goedkope of oudere cases gaat werken werkt de methode van het verstoppen zeer goed door middel van alle grommets en andere gaten in de moederbord tray waardoor je al die kabels weg kan leiden. Oudere en goedkopere cases hebben deze mogelijkheid echter niet altijd!! Dus blijven je kabels in zo’n kast zeer zichtbaar, naast het feit dat die kabels slecht zijn voor de airflow zien ze er gewoon niet uit. Dus wat doe je dan? Nou dan beginnen we met Cable-sleeven! Op het moment dat je dit een aantal keer gedaan hebt zal je zo tevreden zijn met het resultaat dat je dit ook gaat toevoegen in nieuwere systemen, en voor je het weet ben je zo trots op je sleeven dat je in plaats van leds in fans, je je kabels gaat showen.

sleeven 1Sleeven is een irritante tijdrovende klus die je niet een twee drie gedaan hebt, maar het resultaat als je het goed doet is al die irritatie meer dan waard! Als je je kabels goed sleeved hoef je ze alleen nog maar weg te werken voor optimale airflow, want een mooi gesleevede kabel mag gezien worden!

Nu voor je begint met je eigen case uit elkaar te halen en je eerste sleeves probeert te doen (ja ja ik ga je zo proberen te leren hoe) heb ik een paar goede tips voor je:
Werk niet met je goede onderdelen voor je het sleeven onder de knie hebt.
Werk niet met onderdelen waar nog garantie opzit (tenzij die garantie je gestolen kan worden natuurlijk…) Er zijn sleeve methodes die je garantie kunnen behouden, maar daar hebben we het nu even niet over 🙂
Je kan je nu al afvragen waar je dan wel mee kan werken, want niet iedereen bewaart zijn oude niet werkende onderdelen. Nou je zal verbaast zijn! Iedereen heeft wel iemand in zijn familie en vriendenkring die altijd gebeld word als er weer eens computer problemen zijn: Vraag het diegene en negen van de tien keer heeft die persoon wel oude spullen liggen die hij of zij bewaard voor “misschien heb ik het ooit nodig”, vraag aan diegene een oud onderdeel dat je mag gebruiken om je kunde op te oefenen en meestal heeft die wel wat voor je, soms een voeding, soms een fan het maakt niet uit wat als er maar een kabel aanzit kan je aan de gang.
sleeven 7Mocht jijzelf nou diegene zijn, maar je bewaart oude spullen niet, punt 1: had je ze nou maar bewaart he? punt 2: ga naar je favoriete computer winkel en vraag of ze de kapotte troep al weggegooid hebben. Computer winkels moeten de kapotte onderdelen die ze uit de pc van een klant halen namelijk ook weggooien, maar zij zijn meer gebonden aan de milieu regels en moeten ze dus weggooien als elektronica, dus sparen ze het voor een periode op tot ze een bergje hebben om in een keer weg te brengen of op te laten halen. Meestal kunnen ze wel een fan of voeding uit die berg halen voor je, sommigen doen dit niet, maar de meesten zijn niet zo moeilijk nadat je ze uitlegt waarvoor je het wilt hebben, vooral als je al vaste klant bij hen bent zal het geen probleem zijn. Ga niet uit jezelf dumpster-diven bij een computer winkel, dit word absoluut niet op prijs gesteld, vraag het gewoon even.

Als je dan uiteindelijk die oude troep in huis hebt waarop je kan oefenen dan kan je aan de gang, maar hoe?

sleeven 8Stap 1: zorg voor de juiste spullen, hieronder vallen niet alleen het sleeve materiaal, maar ook goed gereedschap en een rustige netjes opgeruimde werkplek (word vanzelf een zooitje althans bij mij wel)
Stap 2: zorg dat je weet wat je wilt bereiken, maak een kleuren schema van welke kabel je welke kleur(en) wilt maken en bedenk je hierbij hoe het eruit zal zien in de kast als alle kabels en onderdelen geplaatst zijn. (uiteraard gaat dit niet op als je alleen maar oefent, maar zelfs dan moet je werken naar een beoogt resultaat)
Stap 3: Let’s get to it!

Sleeven, here we come! *

Voor je kan sleeven moeten eerst de connectoren eraf (je kan ook over de connectoren heen sleeven maar het resultaat daarvan is nooit zo strak) Met een paperclip of zelfs nietje kan je de kabels uit de connectoren halen, gezien deze meestal vast zitten met een systeem waar je 2 kanten moet indrukken om hem los te halen. Bij fans zit het net iets anders daar moet je de kabel er stevig induwen en dan de release indrukken op de achterkant van de connector om vervolgens de kabel er rustig uit te schuiven LET OP: zorg wel dat je de kabels weer terug op de juiste plaats kunt plaatsen (weer een schema dat je kan uittekenen of je markeert de connector+kabels) De truc hierbij is geduld hebben, als je hem de eerste keer niet los krijgt probeer je het nogmaals, lukt het de tweede keer nog niet ga dan door met de volgende, naarmate je meer kabels los haalt gaan de anderen iets makkelijker.

Als je al je kabels los hebt gehaald van hun connectoren kan je beginnen met sleeven, ik ga hier alleen in op paracord gezien dit het makkelijkste werkt en in mijn mening het mooiste resultaat geeft.
Iedereen heeft zijn eigen manier om de kabel door de paracord heen te trekken, maar het begint allemaal met goede voorbereiding:
Snij (met een scherpe stanley of scheermesje) de paracord op de juiste lengte, des te preciezer en rechter je hiermee bent des te mooier het eindresultaat, let wel op, want je kan paracord een stuk oprekken om het strakker om de kabel heen te sleeven. Om paracord recht en netjes af te snijden heb je een HEEL SCHERP mesje of schaartje nodig anders gaat de paracord namelijk rafelen. (dit kan je ook oplossen door de uiteinden recht te smelten, maar toch, beter om goed te snijden dan later te kloten.
Ik ga hier niet diep in op hoe je de kabel door de paracord heen haalt, want dit verschilt per persoon de een vind dit makkelijker de ander dat, de een gebruikt een zelfgemaakt of gekocht metalen hulpbuisje, de ander gebruikt tape op de pins zodat deze niet blijven haken halverwege de sleeve. Nadat je je kabel door de paracord hebt gehaald heb je een paar keuzes met betrekking tot de afwerking en het op zijn plaats houden van de paracord, je kan dit namelijk bijvoorbeeld doen met heatshrink, maar persoonlijk vind ik dat een minder uiterlijk effect geven, je hebt heatshrink in diverse kleuren, dus ook kleuren die je paracord matchen,  maar de textuur zal je nooit kunnen matchen dus zie je alsnog een vreemd iets dat eruit springt in plaats van een mooi geheel, de methode die ik het mooiste effect vind behalen in sleeven is door de paracord direct op de kabel uiteinden vast te smelten (klein beetje met een aansteker spelen is goed voor ons pyromaantjes toch?) Dit doe je door voorzichtig een aansteker bij de uiteinden te houden zodat de laatste paar millimeter van de paracord om de kabel heen vast smelt, let hierbij wel op de pin die straks weer terug in de connector moet, je wilt namelijk niet na al je werk erachter komen dat die niet meer past of alsnog een lelijk stukje uit de connector laat steken. Zodra je alle kabels hebt voorzien van hun nieuwe sleeve ga je ze terug in de connectoren plaatsen, let hierbij op dat je de pins niet buigt of zelfs breekt. Gebruik bij het terugplaatsen ALTIJD je schema zelfs al doe je het duizend keer in de week, 1 verkeerd geplaatste kabel kan fataal zijn voor je apparatuur. Als je klaar bent met sleeven en aansluiten van de kabels in de connectoren kan je ze in je case plaatsen om te zien hoe je uiteindelijke resultaat geworden is! Om zoals in mijn begin fases erachter te komen dat die kleuren die je gebruikt hebt niet passen bij de case en onderdelen 🙁 vandaar dat ik in het begin aangaf je uiteindelijke doel voor je te zien zodat je dit niet hoeft mee te maken, geloof me er is niets frustrerender dan uren werk doen voor iets dat je er niet uit vind zien.

sleeven 3 sleeven 4 sleeven 5

Tegenwoordig kan je paracord op diverse plekken kopen, er zijn verschillende winkels die vele modding supplies verkopen, online en offline. Maar als je het sleeven echt goed wilt doen in een build waarbij je je kabels ook wilt showen is het wellicht ook de moeite waard om als je dan toch die paracord voor het sleeven koopt, om dan ook direct de connectoren in de kleur te kopen die je ze wilt hebben, de meeste onderdelen komen tegenwoordig met zwarte connectoren, maar soms staat een andere kleur connector net iets mooier.
Tevens is het mogelijk om pre-sleeved kabels te kopen, hierbij laat je dus iemand anders de kabels voor je sleeven, let wel op want dit kan een duur geintje zijn, er gaan uren werk in zitten als dit goed gedaan moet worden en die uren worden doorberekent aan jou als klant. Terwijl als je zelf het sleeven doet, je ten alle tijden zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat en het een stuk goedkoper kan doen, modden is al een dure hobby, dus waar je geld kan uitsparen moet je het ook doen en JA Sleeven is een deel van het modden ook al heeft je case maar 1 gesleevede kabel, dan kan je het al een mod noemen :).

highflow HighFlow.nl : Nederlandse winkel gespecialiseerd in Modding supplies (watercooling vooral) waar je je supplies voor het sleeven vandaan kunt halen.

moddiy

 

ModDiy.com : Engelstalige webshop fysiek gebaseerd in Hongkong, gespecialiseerd in Modding supplies met mogelijkheid je kabels door hen te laten sleeven.

 

Gezien ik weet dat ik niet echt een goede leraar ben, en ik in dit artikel niet echt diep ben in gegaan op de diverse technieken van het hoe en wat zal ik hieronder een tutorial video van Lutro0 plaatsen die het in mijn mening zeer goed uitlegt, de video is helaas in het Engels, maar goed zelf al kan je geen Engels, als je kijkt zie je wel wat hij bedoelt.
Diverse tips en mogelijkheden zie ik graag terug in de comments, eventuele voorbeelden van je eigen avonturen in het sleeven zijn uiteraard ook welkom!

Comment via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *