Kabel zooi in de meterkast

10apr - door Karel Otten - 0 - Over Computer design Netwerk

IMG_20160409_130430Het is al een poosje aan de gang, de grote overstap van Coax (televisie kabel) naar UTP (netwerk kabel) naarmate steeds meer telecom bedrijven overgaan op digitale televisie worden in steeds meer huishoudens de Coax kabels overbodig en moeten er UTP kabels aangelegd worden naar de diverse kamers in de woning waar een televisie staat. Uiteraard is dit op te lossen met “homeplug” systemen die letterlijk je electriciteits net gaan gebruiken om informatie door te zenden en die op plaats van bestemming uit te lezen met de wederhelft in het “homeplug” systeem, ideale oplossing, maar het werkt niet altijd even goed en het vreet stroom. Vandaar dat meer en meer mensen erover nadenken om hun gehele huis op zijn kop te zetten en overal UTP kabels heen te leggen. Als je een probleem hebt met je internet of digitale televisie is de eerste vraag die de telecom helpdesk vraagt: “staat het modem in de meterkast?” en dus is het logisch om alle UTP kabels vanuit de meterkast te laten lopen. Naast het gegeven feit dat bijna geen enkele woning standaard een stopcontact in de meterkast heeft, heeft ook bijna geen enkele woning voldoende ruimte over om ook nog eens overal UTP kabels naartoe te kunnen trekken vanuit de meterkast.

Ik schrijf dit artikel naar aanleiding van een project waar ik wat vrienden bij help, namelijk het hele huis overzetten naar UTP kabels. Alleen in plaats van alleen UTP voor televisie leggen we er direct een 2e kabel voor elke kamer naast voor internet. Dus in elke kamer liggen er straks 2 UTP kabels. Nu is het natuurlijk geen gezicht dat die kabels langs de wanden, trappen en plafonds liggen zelfs al werk je het allemaal weg in kabelgoten. Vandaar dat we voor een rigoureuze oplossing hebben gekozen: Het verwijderen van de Coax kabels en de leidingen daarvan gebruiken voor de UTP kabels. De Coax lag al naar elke kamer, dus die leidingen liggen er toch al, kabeltje eruit, kabeltje erin en klaar toch? 🙂

Helaas komt er iets meer bij kijken dan dat. Om het geheel goed en netjes te doen, komen er in elke kamer dubbele UTP wandcontact inbouw dozen, gezien de dozen er al zitten hoeven we alleen het Coax gedeelte eruit te halen en te vervangen door UTP inbouw. Vervolgens moet de UTP kabel in de meterkast uiteraard een stekkertje krijgen zodat deze in de modem, router of switch past. Dat stekkertje is een RJ45 stekker, gezien het hier gaat om variabele lengtes hebben we ervoor gekozen om een haspel (100 meter) met UTP kabel te nemen en zelf de stekkertjes aan de einden te maken en tevens de uiteinden in de kamers zelf te verbinden in de inbouwdozen. J het is allemaal veel werk, maar uiteindelijk is het het werk meer dan waard.

Voor iedereen die nog op Coax zitten of met losse kabels door het huis heen zeulen vanwege het feit dat het iets is dat je nog nooit gedaan hebt en niet weet hoe het moet, het is makkelijker dan het lijkt. Het is een hoop gepriegel met kleine dunne draadjes, maar zodra je het een paar keer gedaan hebt gaat het steeds soepeler en makkelijker. En zeg nou zelf, als die kabels mooi weggewerkt zijn in de muren ziet je huisje er toch een stuk beter uit?
Het juiste gereedschap hebben is meer dan de helft van het werk, dus als je besluit dit te gaan ondernemen laat je dan goed voorlichten bij je doe het zelf zaak waar je je spullen zoals de kabels, contactdozen en RJ45’s haalt, over wat je exact nodig zal hebben. Ik zal het hier in dit artikel hebben over de methodes die wij gebruiken, maar er zijn een aantal verschillende manieren en elk van die manieren heeft ander gereedschap nodig. Dus zorg dat je iemand aan de mouw trekt en de oren van het hoofd vraagt. Over het algemeen zullen sommige werknemers ook niet al te moeilijk doen als je ze vraagt het eens voor te doen in de doe het zelf zaak.

Ons Kabel Project *

IMG_20160409_130421De uiteindelijke situatie zal zijn: 2 UTP kabels naar 7 verschillende locaties in de woning vanuit de meterkast.
Onze hardware in de meterkast: 1x glasvezel modem, 1x router, 2x 8-poorts switch.

Ik gaf hierboven al even aan dat we 2 kabels naar elke locatie gingen leggen, 1 kabel voor internet en 1 kabel voor televisie. De reden hiertoe is simpel, Het word niet aangeraden om digitale televisie en Internet over dezelfde kabel te laten lopen, het is in dit project zelfs zo dat het glasvezel modem 1 aansluit poort heeft voor televisie en 1 aansluit poort voor internet.
Vanuit het glasvezelmodem gaat er 1 UTP kabel naar een 8-poorts switch vanuit de televisie poort, en 1 kabel naar de router vanuit de internet poort. Vanuit de router gaat er vervolgens 1 kabel naar een andere 8-poorts switch vanwaaruit de kabels naar de verschillende locaties gelegd gaan worden voor het internet. De reden waarom we een switch na de router zetten is een financiële reden, een 8 poorts switch is goedkoper dan een 8 poorts router 🙂 tevens is een switch eigenlijk maar een dom apparaat dus de router zal toch het opdelen doen waar de router voor ingesteld is. De router zorgt tegelijkertijd direct voor het wifi in de woning (althans een van de drie wifi bubbels die er uiteindelijk komen).

Voor het trekken van de kabels hebben we een lange trekveer, die we aan de bestaande Coax kabel vastmaken op de locatie in de woning waar we op dat moment aan werken. Vervolgens trekken we vanuit de meterkast die Coax kabel in zijn geheel uit de muur totdat we de trekveer in de meterkast hebben en nog een stukje uitsteekt op de locatie. Op dit moment binden we de 2 UTP kabels aan de trekveer en trekken we de trekveer uit de muur in de meterkast totdat we beide UTP kabels in de meterkast hebben. De PVC pijpen in de muren van woningen zijn over het algemeen altijd van hetzelfde formaat en daar passen 3 kabels in, maar dan gaat het trekken door de bochten wat lastiger, 2 kabels gaat redelijk goed.

Op het moment dat we de kabels in de meterkast hebben, kunnen we de kabels voorzien van RJ45 stekkers aan de meterkast zijde. Dit doen we met behulp van een UTP KnijpTang, hierbij is het zeer belangrijk dat de kleuren volgorde zeer nauwkeurig word opgevolgd. Voor het nette gebruiken we tevens zogeheten RJ45 Plug schoentjes, deze schoentjes zijn een soort van extra beveiliging voor de stekkertjes, zodat je deze niet zomaar beschadigd plus het staat gewoon mooier.
De werkwijze om een RJ45 met schoentjes aan te sluiten is als volgt:
Strip de kabel ongeveer 2 a 3 centimeter af zodat de 8 gekleurde aders te zien zijn (ja ik weet het 2 a 3 centimeter is veel, lees nou maar gewoon door)
Nu plaatsen we het schoentje over de kabel, anders gaat dat straks niet meer (of zoals ik al een paar keer deed tijdens dit project vergeten..)
Vervolgens komt de belangrijkste stap, namelijk het in de juiste volgorde plaatsen van de aders.
rj451: Wit-Oranje 2: Oranje 3: Wit-Groen 4: Blauw 5: Blauw-Wit 6: Groen 7: Bruin-Wit 8: Bruin
Het is makkelijk om de aders los te draaien (ze zitten namelijk per kleur in paren gedraaid) en ze vervolgens op volgorde te leggen, hierom is die 2 a 3 centimeter wel handig want dit scheelt je een hoop gepriegel. Als je ze op de juiste volgorde hebt, druk je ze tegen elkaar aan terwijl je ze naast elkaar houd zodat ze straks makkelijker in de stekker passen. Vervolgens knip je ze recht af op de lengte die je nodig hebt voor je stekkertjes, dit verschilt van stekker tot stekker dus even ernaast houden voor een goede lengte. LET OP: De mantel van de kabel dient in het stekkertje te komen onder het eerste drukpunt zodat deze goed vast komt te zitten als je de knijptang gebruikt. Na het afknippen van de aders op de juiste lengte schuif je ze voorzichtig in het stekertje erop lettend dat de aders op de juiste volgorde in de juiste sleufjes terecht komen. Vervolgens plaats je het stekkertje in de knijptang volgens de instructies van de tang, en knijp je 1 keer goed hard door, persoonlijk geef ik nog een tweede kneep erachteraan voor de zekerheid, maar is meestal niet nodig. Nu schuif je het schoentje (als je hem niet vergeten bent) terug over de kabel tot die het stekkertje deels bedekt en tada!! Je eerste RJ45 is klaar! Nu nog 13 te gaan 🙁

utpOp de locatie waar de kabels uitkomen plaatsen wij een UTP wandcontact doos, wederom hierin zijn diverse soorten en versies, dus laat je hierover inlichten. Wij gebruiken ALS type wandcontactdozen met 2 UTP aansluitingspoorten hiervan hebben wij volgens voor afgesproken systeem telkens de rechtse poort gebruikt voor de UTP Kabel voor televisie zodat we die niet door de war konden halen en verkeerd zouden testen.
Om ALS type aansluitingen te kunnen gebruiken heb je een zogeheten DOG-tang nodig, je plaatst de verschillende gekleurde aders in de juiste sleuven volgens de kleuren volgorde die aangegeven staat op het binnenwerk van de wandcontactdoos en vervolgens druk je er met de DOG tang de aders in, de dog tang zet vervolgens de ader vast en knipt het teveel van de ader ook direct weg. Na het vastzetten van de aders hebben we de kabels verder door getrokken en de wandcontact doos in de muur geplaatst om deze vervolgens vast te zetten en af te werken. Uiteraard hebben we voor het vastzetten en afwerken de verschillende lijnen getest zodat als we een foutje gemaakt zouden hebben dit nog makkelijk te verhelpen was.

Zodra we alle kabels getrokken hadden konden we beginnen met het afwerken en apparaten aansluiten. Gezien we nog voldoende kabel over hadden besloten we te gaan voor op maat gemaakte kabels naar de Televisies en computers waar nodig dus mocht ik weer wat stekkertjes vastmaken :).
We hebben op dit moment de helft van de woning geheel werkend, maar gezien het weekend voorbij is en de overige helft niet direct in gebruik is, hebben we besloten om het project tijdelijk stop te zetten en dan de rest af te maken wanneer we weer tijd en zin hebben. Tevens zijn er door de stappen die we nu hebben ondernomen ook andere ideeën boven komen drijven, waardoor het einde van het project nog net dat stukje beter word, denk hierbij aan afwerking in de meterkast door middel van een kabelgoot systeem, maar ook bijvoorbeeld het directe verbeteren van het gehele wifi systeem binnen de woning.

Dus hoewel het me spijt dat ik jullie op dit moment niet het “finished” project kan laten zien en lezen, ben ik toch stiekem een beetje blij dat het weekend voorbij is 🙂
Zodra we weer stappen ondernemen zal ik dit artikel uiteraard ook updaten, maar dat horen jullie wel via de bekende social media kanalen.

Comment via Facebook

Geef een reactie