Makeblock, Construct your dreams

De wereld word met de dag slimmer, dit is vooral te merken aan waar de nieuwere generaties hun tijd het meest besteden. Waar we vroeger in bomen klommen, keken hoever je een glijbaan op kon rennen of wilde laten zien hoe vaak je over de kop kon draaien op een speelrek, zie je nu meer en meer kids met “slimmer” speelgoed spelen. Speelgoed zoals elektronische skateboards, rolschaatsen met RGB kleureffecten en bijvoorbeeld robot honden. En laten we de telefoons niet vergeten, kinderen tegenwoordig weten meer van de nieuwste telefoons en hoe ze werken dan veel van ons “volwassenen”. Makeblock is ook een van deze “slimmere” soorten speelgoed, maar met een zeer grote en belangrijke twist.
Makeblock, overigens niet enkel voor kinderen, is namelijk een stuk “Leer speelgoed” waarmee een combinatie gemaakt word tussen Lego, Meccano, duplo en dat soort bouw speelgoed, en Robotica en programmeren in het algemeen.

Makeblock: Construct your Dreams.
Deze slogan kan je heel letterlijk nemen want er is werkelijk van alles mogelijk met Makeblock. Net als met bijvoorbeeld Lego kan je alles bouwen wat je maar kan dromen, alleen met Makeblock kan je er ook nog voor zorgen dat het ook volledig gaat doen wat jij wilt dat het doet! Door gebruik te maken van een Arduino controller kan het bouwsel geprogrammeerd worden.
Nu kan je je afvragen wat een kind hier dan mee moet. Gezien programmeren best lastig kan lijken voor de meesten onder ons, heeft Makeblock een Programma gecreëerd met de naam: mBlock. rangerp-6rangerp-7
Binnen dit programma word het programmeren zo simpel gemaakt dat iedereen het kan. Hiermee kunnen beginners dus redelijk snel uit de voeten om hun bouwsels tot leven te laten komen. Maar niet gevreesd, de gevorderden komen ook zeker niet tekort. Doordat Makeblock en mBlock zo veelzijdig en toch volledig aanpasbaar zijn opgebouwd kan je hier jarenlang plezier van hebben.

Dit stukje “speelgoed” lijkt aanvankelijk best wel duur, met prijzen vanaf € 84,95 voor een basis robot pakket zullen de meesten helaas toch wel verder kijken. Echter als je deze prijzen vergelijkt met soortgelijke pakketten zoals de Lego Mindstorms basis € 399,99 is deze Makeblock toch best goedkoop! En om het nog wat leuker te maken: Lego blokken kan je ook gebruiken in je Makeblock bouwsels!
Makeblock gebruikt metalen bouw blokken, met hoogwaardige elektro onderdelen. Derhalve is de levensduur van deze onderdelen dus ook best lang te noemen en kunnen ze tegen een stootje voor het geval je programmering nog niet helemaal goed afgestemd is 😉


Dit artikel begint op een reclame bericht te lijken en jullie weten hopelijk allemaal dat als ik reclame voor iets maak dit niet is omdat ik ervoor betaald krijg of zo, maar omdat ik daadwerkelijk enthousiast ben over het product.


Op 10 Augustus 2016 was ik aanwezig bij de MSI fangathering op Campzone (hierover volgt nog een dagrapport) Op deze dag was ook V.O.C.-Electronics aanwezig met diverse demonstratie modellen en pakketten van dit product. Zij zijn namelijk de Europese verkoop partner van Makeblock, naast het verkopen van de producten geven zij ook demonstraties en workshops die je via hun website kan aanvragen.
makeblock voetbalAanvankelijk was het Femke van Team F.A.T. die me wees op een stel kleine blauwe robots op de grond die voetbal aan het spelen waren.. Ik weet hoe dit klinkt, maar geloof me er was niets grappigs aan toekijken hoe een stel kleine blauwe muis achtige robots over de vloer rolden en beter konden voetballen dan ikzelf, ik bedoel, ik weet dat ik niet al te atletisch ben maar kom op, mini-robots?
Hoewel ik ze telkens klein noem zijn deze robotjes toch 17cm lang en 9cm breed en hoog, maar in vergelijk met mijn maatje 45 schoenen waren ze toch nog klein dus ja, ik noem ze klein.

13886982_959451707485947_8070553776159582753_nDe hoek van V.O.C. Electronics bleef mijn aandacht trekken gedurende mijn eerste rondjes door de MSI zaal om te kijken wat er allemaal was. Vooral de Bouwsels op de achterste tafel trokken mij aan, V.O.C. had namelijk een vierkant afgebakend met tafels waarop hun producten uitgestald stonden en de wat grotere bouwsels op de achterste tafels geplaatst.
Voor diegenen die dit lezen en zich afvragen wat dit artikel überhaupt op deze site doet, het waren deze bouwsels die me over de streep trokken. Het ging hier namelijk om een CNC-Machine en een stel 3D-printers. Let wel, het ging hier dus om de apparaten waar veel modders van dromen geheel gemaakt met Makeblock onderdelen!

full34185510Mocht je in het trotse bezit zijn van een Basis robot pakket van Makeblock, kan je in je bouw en programmeer dromen geremd worden door het gebrek aan de gewenste onderdelen. In dit geval heb je een aantal opties, je kan nieuwe pakketten bij kopen, wat best prijzig kan worden naarmate de grootte van je dromen. Je zou ook Lego blokken kunnen gebruiken die je toch nog had liggen. Maar je kan ook zelf je blokken printen met een 3D printer. Gezien dit een hele logische stap is sinds de opkomst van 3D-Printers heeft Makeblock ook 3D-Printer pakketten te koop waarmee je dus een 3D-Printer kan bouwen, en vervolgens voor andere bouwsels onderdelen kan printen!

Of je nu groot of klein bent, iedereen heeft wel eens met een robot willen spelen, velen hebben ook daadwerkelijk met robotten gespeeld! Robotten die een rondje konden rijden, of af en toe wat konden zeggen zijn al jaren te krijgen. Waar Makeblock zich in onderscheid is het open source gedeelte van de software en ook van de onderdelen. Je kan met Makeblock letterlijk alles bouwen en laten doen wat je maar kan dromen en dat je er ook nog van kan leren, ach ja.. mooi meegenomen toch? Ik weet wel dat als ik in mijn jeugd toegang had gehad tot dit soort “speelgoed” ik nu waarschijnlijk een stuk slimmer had geweest, toegegeven, het is niet moeilijk om mij slimmer te maken, maar je weet wat ik bedoel!

Naast deze leuke speeltjes had V.O.C. nog iets anders bij zich, namelijk de zogeheten “WifiDomo”. De WifiDomo is een DIY (do it yourself; zelfbouw) pakket om LED verlichtings strips te kunnen besturen via wifi. Klinkt bekend? kan kloppen, veel bedrijven maken diverse licht producten die je kan besturen via wifi, denk dan aan kleur schakelen, dimmen, aan/uit en nog veel meer mogelijkheden. Echter geeft de WifiDomo in tegenstelling tot de meeste bedrijven de creatieve kant geheel aan jou! Je kan er namelijk mee doen wat jij wilt, je bent niet gebonden aan een specifieke lamp in de stijl waarvan zij denken dat jij wilt hebben. Je kan de WifiDomo namelijk gebruiken om zelf de meest waanzinnige dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een LED strip in een schilderij aanbrengen of onder een bureau voor die echte “Gamer battlestation” look. Je kunt er dus alle kanten mee op, en het vervolgens besturen via Wifi op bijvoorbeeld je tablet of smartphone. Gezien het zelfbouw is heb je er wel een ietwat technische aanleg voor nodig, maar ook daar geeft V.O.C. workshops voor op aanvraag.

Neem eens een kijkje op deze links voor meer informatie:
http://www.voc-electronics.com
Facebook
Twitter
Google+

Comment via Facebook

Geef een reactie