Modzero Juice by Modzero

De tijd dat computers kamer vullende machines waren die enkel van 1 tot 10 konden tellen zijn gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig word de grootte van een computer vooral bepaald door wat er in en op geplaatst word door de eigenaar.
Doordat de Modders veelal met waterkoeling werken zijn de loops met reservoirs en radiatoren vooral verantwoordelijk voor de grootte. Echter dat betekent niet dat de computer erg groot hoeft te worden, zoals Peter Brands ook heeft laten zien met zijn “steigerwood” kan het zelfs zeer klein en compact.
Modzero laat met zijn Modzero Juice een soortgelijk systeem zien, al is deze in vergelijk iets opzichtiger en niet water gekoeld.

Content: *

Nadat Modzero zijn ogen had laten vallen op een geschikte case om zijn “Lanbuddy” te vervangen, kwam hij op gegeven moment langs een BMW garage alwaar hij verliefd werd op de kleuren van de BMW M4 die hij daar zag. Deze kleuren combinatie heeft hij gebruikt om de case er spectaculair uit te laten zien, Estoril Blue met chromen accenten en zwart voor een levendig contrast.

Het grootste probleem met een small formfactor build is uiteraard de grootte van de onderdelen die je gebruikt en of die onderdelen wel zullen passen of niet.
Er zijn bij deze Modzero Juice ook tal van aanpassingen en custom onderdelen gebruikt om het allemaal netjes te laten passen en het toch werkend te houden.
Een van de meest custom onderdelen die hij heeft gebruikt is de voeding. Voor hem was dit een stiekem kerst cadeautje van zijn partner die achter zijn rug om de juiste voeding heeft geregeld. Ze had hem vervolgens in een verpakking van een Corsair VS450 ofwel een voeding die totaal niet zou gaan passen. Toen hij de doos opende en de perfecte voeding zag wist hij dat hij een vrouwtje voor het leven had.

De Gigabyte GTX1060 ITX OC 6G is op zich al een kleine grafische kaart, maar nog was er simpelweg niet voldoende ruimte om deze te plaatsen, dus was er een beetje werk nodig. Het verwijderen van de standaard fan en cover bleek voldoende ruimte op te leveren zelfs met de smallere slim 120mm Scythe fan erop zonder dat er qua koeling veel gemis zou ontstaan.
Na deze wijziging bleek dat er qua geluidsniveaus toch wel degelijk verschil was, dus is de standaard koeler en cover er weer terug op geplaatst op later tijdstip.

Om wat extra ruimte te creëren tussen de voeding en de ram geheugen modules heeft Modzero de heatsinks van de HyperX Fury modules vervangen voor de wat kleiner uitvallende EK Monarch blocks, deze worden normaal gesproken gebruikt voor watercooling maar in dit geval is het puur voor de ruimte besparing.

Gedurende deze build heeft Modzero een aantal verschillende dingen geprobeerd met zijn interne bekabeling, ik ben blij dat hij er mee bezig is gebleven want het eindresultaat is gewoon om verliefd op te worden.
een van de pogingen:

Hoewel dit er best gelikt uitziet is het toch een beetje te druk naar mijn mening.
Eindresultaat in zwart/wit:

De gehele computer draait op dit moment op een enkele M2 SSD, maar zoals vele gamers onder ons weten, heb je nou eenmaal meer opslag ruimte nodig voor al je games. Dus moest er wat meer opslag ruimte bij geplaatst worden. Na aanvankelijk gekozen te hebben voor een externe oplossing (usb naar sata adapter kabel) sloeg de angst voor het onvermijdelijke kwijt raken, of disconnecten van de SSD’s tijdens een game toe. Modzero koos er dus voor om in plaats van een externe oplossing te gebruiken toch een tweetal SSD’s intern erbij te plaatsen. Dit had hij op een eerder tijdstip niet willen doen, gezien de SSD’s gemount worden direct achter de toch wel dikke grafische kaart dus hitte zou een issue kunnen worden.
Nadat hij de SSD’s op de mount plaat geplaatst had werd het weer tijd voor wat meer kabelwerk.
Hier gebruikt hij een van de mooiere bekabelings-oplossingen die ik tot nu toe gezien heb.

Gezien de verschillende fabrikanten die hij had benaderd voor een custom glazen zijpaneel allemaal met iets te dure prijskaartjes kwamen heeft Modzero besloten om het originele zijpaneel te modden om toch de benodigde ruimte voor de koeling te krijgen. Door het gebruik van de Noctua CPU fan paste dit paneel niet meer, dus moest er een stukje uitgezaagd worden.

Modzero was begonnen met de gedachte om een kleine display in de case te verwerken, gezien de case hier ook een zeer mooie ruimte voor had zou dit met wat technische skill best te verwezenlijken zijn geweest. Echter, het gebruik van de dikke grafische kaart gooide ook hier roet in het eten. Doordat de kaart zoveel ruimte in beslag nam paste de gekozen display niet meer op die plek, dus moest er een andere oplossing komen. Een grotere display!
Met behulp van een van de forum “lurkers” is er een custom mount gefabriceerd die het display keurig boven de CPU koeler laat hangen.

Na er bijna een jaar mee bezig geweest te zijn is dit toch wel een zeer geweldige uitziende machine geworden. Modzero is intussen ook vader geworden dus je kan je voorstellen hoe hectisch het geweest moet zijn om dit project af te maken.
Het eindresultaat is een computer die niet veel ruimte in beslag neemt, heel makkelijk mee te nemen is naar bijvoorbeeld Lan-party’s en er simpelweg extreem mooi uitziet.

-Modzero
I want to extend a huge thank you to Josh from NFC Systems, the team at E22, my boys at Gigabyte UK and my eleventh-hour hero Victor at Open Box Studios. Without your help and support, it would never have happened.

Specs: *

Links: *

Full buildlog – small form factor.net forum
Modzero – Facebook

Comment via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *