Pro-Modding: the Job

18feb - door Karel Otten - 0 - Over Tips

Voor je begint met dit artikel lezen zijn er een paar dingen die je moet weten over de schrijver van dit artikel, mij dus.  Het grootste deel van wat er op deze site te lezen is, is gebaseerd op mijn mening. De vaste lezers onder jullie weten dat ikzelf geen modder ben, dus wat je hier in dit artikel te lezen krijgt is enkel mijn mening als iemand die de Modding wereld volgt en ik baseer mijn mening op hetgeen dat ik zie gebeuren in die wereld terwijl ik van buiten naar binnen gluur.
Dit artikel gaat over het werk genaamd Pro-Modding.

Content: *

Er zijn veel modders die denken dat zolang zij maar hun best doen om geweldige Mods te maken zij vanzelf tot de Pro-Modders gerekend gaan worden. Helaas is het echte Modding werk nog maar het begin van wat er allemaal bij komt kijken. Je kan namelijk nog zoveel supermooie Mods hebben staan waar je maanden hard aan hebt gewerkt, maar als niemand ze ziet kom je niet zo ver.

Promotie: *

promotion 300x200 - Pro-Modding: the JobEen groot deel van het werk als Pro-Modder komt neer op promotie. Dit kan promotie zijn voor je Mods, voor een fabrikant, en zelfs voor jezelf en je Modders naam.

Om jezelf als succesvol Modder te profileren is het zaak dat veel mensen jouw modding werk geweldig vinden. Dit is geheel afhankelijk dus van de mening van anderen. Er zullen altijd mensen zijn die jouw werk niet mooi vinden, maar er zijn er ook genoeg die jouw werk het beste vinden dat er in de Modding wereld is te vinden. Het is dus allereerst zaak om zo veel mogelijk verschillende meningen te krijgen, waaruit dan weer die loyale groep volgers ontstaat. Het is die laatste groep die je wilt hebben, liefst een zo groot mogelijke groep natuurlijk, maar iedereen begint klein. Het groeit sneller naarmate je meer werkt aan promotie voor je Mods.
Er zijn verschillende dingen die je eigenlijk zou moeten promoten om zo groot mogelijk te kunnen worden in deze wereld.

  • Je mods: het zijn je Mods die voor je spreken, zonder Mods om aan het publiek te laten zien zul je nooit iemand kunnen overtuigen dat jij het waard bent om te volgen.
  • Jezelf: Zodra mensen eenmaal jouw Mods mooi vinden, hangt het geheel af van hoe jijzelf bent of die mensen je ook daadwerkelijk gaan volgen. Als jij iemand blijkt te zijn die iedereen met een andere mening negeert, dan zal je zien dat er maar weinig mensen je lang zullen volgen in de Modding wereld.
  • De sponsoren: Heel reëel gezien is Pro-Modding een dure hobby om langere tijd te kunnen volhouden, het is dus zaak om sponsoren te krijgen die jou voorzien van “nieuwe” hardware om Mods mee te maken. Deze sponsoren willen maar 1 ding, een succesvolle Modder die hun merk promoot. Zelfs al noem je alleen maar geregeld de naam van de winkel waar jij je onderdelen haalt zul je snel zien dat die winkel je af en toe een leuke korting zal gaan geven. Naarmate de sponsoren groter worden verwachten zij natuurlijk ook grotere promotie.
  • Je Modders naam: Je Modders naam staat los van wie jij bent of hoe jouw mods eruit zien. Je Modders naam is hetgeen dat jou verbind aan het modding werk dat je gedaan hebt, maar ook aan de sponsoren met wie je gewerkt hebt, met welke websites je werkt en met nog veel meer. Als jouw Modders naam eenmaal gekoppeld is aan goed modding werk zullen een hoop dingen een stuk makkelijker worden, word jouw naam echter gekoppeld aan slecht modding werk, word alles een stuk lastiger.

Promotie in alle vormen komt eigenlijk in de basis neer op iets heel simpels: zorg dat je gezien en gevonden word. Dit kan op verschillende manieren, begin met foto’s en worklogs plaatsen op plekken waar je weet dat veel Modding fans en Modders kijken. Dit kan zijn op social media, diverse forums, maar denk bijvoorbeeld ook eens lokaal, als jij een Mooie mod hebt gemaakt met onderdelen uit een bepaalde winkel, vraag ze dan eens of ze jouw mod niet eens in hun folder of op hun website willen zetten, dit levert voor jullie beiden goede promotie op.

Zodra jouw Modding werk eenmaal gezien en gevonden word is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk contact houd met je fans, dit kan door heel veel materiaal te laten zien, maar het kan ook veel simpeler: praat met je fans. Veel Modders onderschatten dit, maar als jij met je fans praat promoot je eigenlijk meerdere dingen tegelijk namelijk je Modders naam, jezelf, je Mods maar ook je sponsoren. Houd contact met je fans, dit betekent niet dat je elke vraag moet beantwoorden of zelfs dat je elke dag op social media actief moet zijn, maar plaats gewoon af en toe een berichtje en beantwoord opmerkingen en vragen wanneer je de tijd en vooral zin hebt.

Promotie voor sponsoren is een lastig onderwerp, de sponsor wil natuurlijk zoveel mogelijk zijn naam zien, maar de fans vinden al die merken op de Mods maar niets. Een middenweg vinden in dit dilemma is moeilijk maar niet onmogelijk. Sponsoren vinden het over het algemeen niet erg hoe je hen promoot als je hen maar promoot. Dit kan door hun merk naam op je Mods te plaatsen, maar het kan ook simpeler door bijvoorbeeld diverse links naar hun website en producten te plaatsen in worklogs en posts op social media. Uiteraard hangt dit ook geheel af van wat jij de sponsor kan bieden en wat zij van je willen dat je doet, maar over het algemeen kan je zeggen dat zij gewoon hun merk naam genoemd willen zien.

In alle promotie is het belangrijk dat je fans het meeste werk voor je gaan doen, je kan namelijk zelf al je foto’s en berichten overal naartoe gaan delen, maar het is vele malen beter als je fans jouw werk gaan delen. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw bereik vergroot word. Dit krijg je echter niet direct vanaf het begin voor elkaar, hiervoor moeten de fans niet alleen je Mods geweldig vinden, maar ook jou zelf en je Modders naam. Als jij namelijk bekend staat als onaardig, zullen velen jou ook onaardig behandelen en alles waar jouw naam onder staat, hoe mooi ook, negeren.

Foto’s en Video’s: *

Fisher Price Perfect Shot™ camera 448482439 300x219 - Pro-Modding: the JobEen van de eerste investeringen die je zou moeten doen als je het echt wilt gaan maken in de modding wereld is in een goede camera, dit kan een foto camera zijn maar een video camera is ook niet meer weg te denken.
Hoewel dit ook een deel is van promotie, plaats ik dit toch apart. Hetgeen de meeste fans te zien krijgen zijn de foto’s en video’s die jij van je Mods maakt. Je kan namelijk moeilijk verwachten dat je fans bij jou op bezoek komen om je Mods te bekijken, en om nou die Mod de hele wereld over te sturen naar alle evenementen is ook niet te doen.
Het is zeer belangrijk dat jouw foto’s en video’s van goede kwaliteit zijn, je wilt tenslotte dat mensen er graag naar kijken. Hierom is het een belangrijk onderdeel van Modding werk dat je je ook een beetje verdiept in het maken van goede foto’s en video’s. Dit kan jijzelf zijn, maar in sommige gevallen heb je het geluk dat je iemand hebt die er al redelijk bedreven in is die graag met je zou samenwerken. Het kan hoe dan ook geen kwaad als jijzelf als de Modder er ook een beetje vanaf weet.
Sommige Modders gaan hier heel ver in en maken bijna elke dag een nieuwe video waarin zij praten met de fans om dingen uit te leggen of te laten zien. Dit kost natuurlijk veel tijd, tijd die niet iedereen heeft of eraan wil spenderen. Het is dan ook geheel aan jezelf om te vinden wat jij voor jezelf kunt doen om hierin te groeien op een manier die voor jou het beste is.

Sponsoren: *

42962 FX 6 0 4 3 0 0 300x213 - Pro-Modding: the JobVeel “beginnende” Modders denken dat sponsoren vanzelf komen en dat het dan maar genoeg is om hun merknaam af en toe te laten zien. Dit is heel ver weg van de waarheid. De relatie die jij hebt met je sponsoren is een zakelijke relatie, hierin werk je dus met verplichtingen en zullen er altijd dingen zijn die je MOET doen. Zodra je overstapt op het werken met sponsoren heb je niet meer de vrijheid om te doen en laten wat je wilt, de sponsoren verwachten dingen van je zoals wanneer een Mod klaar is, of zelfs hoe een Mod er uiteindelijk uit komt te zien. Het komt zelfs voor dat als jij een diepere relatie met die sponsor wil dat zij kunnen verlangen van je dat je niet meer met bepaalde andere merken gaat werken. Het zou tenslotte slechte reclame voor hen zijn als jij voor een ander merk kiest terwijl zij een soortgelijk onderdeel verkopen.
Het komt voor dat sponsoren je de kans geven om een evenement bij te wonen, dit kunnen natuurlijk evenementen zijn als computex en pdxlan, maar meestal begint het met evenementen die meer in je eigen buurt zijn. Tijdens deze evenementen waar zij je de kans geven om aanwezig te zijn, verwachten zij natuurlijk ook iets terug. Dit komt meestal neer op rondlopen in hun stands met een van hun T-shirts aan zodat de fans kunnen zien dat jij hen promoot. Denk hier niet te makkelijk over, hoewel zij je negen van de tien keer je gang laten gaan, word er natuurlijk wel van je verwacht dat je je tot op zekere hoogte gedraagt zoals zij met hun merk willen uitstralen, ga dus bijvoorbeeld niet dronken worden en lopen schreeuwen dat andere merken klote zijn tijdens het evenement, bewaar dit voor de after party 🙂

Over het algemeen zullen sponsoren niet veel werk aan jou besteden, zij leveren de onderdelen en hebben hun werk gedaan, hierna is het de beurt aan jou en jouw modding werk om de tegenprestatie die zij verlangen te gaan voldoen. Verwacht dus niet dat een Sponsor jouw werk voor je gaat promoten, doen ze dit wel is het enkel mooi meegenomen.

Relaties: *

381492601 1280x720 300x169 - Pro-Modding: the JobDe Modders wereld is groot, heel groot. Binnen deze wereld is het net als in elke andere wereld belangrijk dat je de juiste mensen kent en, wellicht zelfs nog belangrijker, dat zij jou kennen. Zonder de juiste contacten kan je namelijk letterlijk je hele modders leven spenderen aan de buitenrand terwijl je juist dichter in het midden wilt komen om een Pro-Modder genoemd te kunnen gaan worden.
Om dit te bereiken is het zaak dat je de juiste mensen leert kennen, en ook daadwerkelijk relaties met hen opbouwt. Deze relaties zijn niet alleen tussen sponsor en modder, maar ook tussen modder en modder, en vooral tussen modder en fans. Er zijn diverse relaties die je zult moeten onderhouden, en ook dit is wederom afhankelijk geheel van jouzelf. Als jij alles geheel zakelijk wilt benaderen, doe dat dan. Ben jij meer een sociale aanwezigheid die vooral gezellig met iedereen omgaat dan doe je dat. Het beste advies dat je kan krijgen is: “wees jezelf” je kan namelijk niet de hele tijd acteren iemand anders te zijn. Mochten mensen er ooit achter komen dat je al die tijd geacteerd hebt zullen ze je ook direct laten vallen als een baksteen, hoe goed je modding werk dan ook is.
net als met alle relaties zijn de relaties in de Modders wereld volledig gebaseerd op eerlijkheid, behandel jouw relaties net zo eerlijk als dat jij behandelt wilt worden.

Werk: *

hard work 300x178 - Pro-Modding: the JobWellicht het allerbelangrijkste dat je moet weten met betrekking tot modding werk is simpel: Werk.
Wil je succesvol worden, werk ervoor. Wil je dat mensen je zien en vinden, werk ervoor. Wil je dat sponsoren je helpen, werk ervoor. Het is heel simpel te vergeten, maar alles wat je wilt in deze wereld is bereikbaar, als jij er maar de moeite voor wilt doen om ervoor te werken.
Uiteraard blijft Modding voor de meesten een hobby, en dat is ook niet erg, je kan ook een succesvolle hobbyist worden zolang je niet vergeet dat het Hobby gedeelte stopt en blijft bij het Modden op zich, al het andere eromheen moet je, als je het succes wilt proeven, behandelen als werk.

Thanks: *

Sinds ik met deze website ben begonnen heb ik het geluk gehad diverse grote namen in de Modding wereld te mogen spreken en in sommige gevallen zelfs te ontmoeten. Het is vooral dankzij hen dat deze website nog steeds bestaat. Dit artikel is ook tot stand gekomen dankzij enkele grote namen;

Mijn dank aan: MSI Benelux vanwege het simpele feit dat zij mij in aanraking hebben gebracht met Modding.
Mijn dank aan: Ron Perillo van Modders-Inc omdat hij altijd een stukje advies voor me overheeft.
Mijn dank aan: Jesse Palacio van JP Modified omdat hij altijd de tijd neemt mijn vragen te beantwoorden.
Mijn dank aan: Peter “L3p” Brands, wegens het feit dat hij me zonder het te weten veel leert over promotie.
Mijn dank aan: Mike Petereyns van PC-Customs.be die me veel heeft geleerd over de Modding wereld.

Maar vooral mijn dank aan: Jou, de lezer van dit artikel en andere artikelen op deze site. Zonder jou zou ik niet schrijven.

Comment via Facebook

Geef een reactie